Skip links
Подсладители: същност и особености

Подсладители: същност и особености

Loading

Терминът подсладители е сборно понятие за синтетични и естествени съединения, които имат интензивен, сладък вкус.

Всички подсладители са хранителни добавки, които за разлика от захарта или заместителите на захарта имат малка или никаква хранителна стойност. Подсладителната им сила е до 500 пъти по-голяма от тази на захарта, т.е.захарозата. Те се екскретират от тялото почти непроменени. От декември 2014 г. Регламентът относно информацията за храните предвижда подсладителите и заместителите на захарта да се групират под термина подсладители.

Състав и свойства.

Подсладителите не съдържат глюкоза, поради което представляват алтернатива на захарта в десерти и напитки за диабетици. В допълнение, те се използват като заместители на захарта в диети за намаляване на теглото. Подсладителите се предлагат под формата на таблетки, спрейове за пръскане или в течна форма. В хранителната индустрия същите  се използват главно за подслаждане на храни за диабетици или така наречените леки продукти.  Оказва се, че често се смесват заедно за определени аромати. Ако се влагат в производството на храни, те трябва да бъдат маркирани на етикета.

Подсладителите могат да се съхраняват дълго време; с изключение на аспартама. Те не губят своята сладост дори след дълги периоди на съхранение. Като изключим аспартам и тауматин, запазват сладостта си дори при нагряване. Повечето подсладители имат много специфичен вкус или послевкус. Ето защо употребата им и техното дозиране подлежат на вкусови ограничения.

Етикетиране на подсладителите.

В допълнение към ограничението на вкуса, използването на подсладители подлежи на законоустановено максимално количество. Подсладените винаги трябва да присъстват в списъка на съставките. По тази причина за тях се прилагат редица специални разпоредби за етикетиране: Храните, които ги съдържат  трябва да бъдат етикетирани законосъобразно. Ако храната съдържа както захар, така и подсладителите и заместителите на захарта, етикетът трябва да гласи: със захар(и) и подсладител(и).

Освен това, както при всички добавки, списъкът на съставките трябва да включва обозначението на класа. В този случай се изпидва или пълното наименование на подсладителя, или неговия Е номер. Например, аспартам или  Е 951. Храната, подсладена с аспартам и аспартам-ацесулфамова сол, трябва да бъде с предупредителния етикет за фенилаланин или източник на фенилаланин. Тази информация е важна за хората с метаболитно заболяване фенилкетонурия, тъй като те не могат да разграждат аминокиселините фенилаланин, съдържащи се в двата подсладителя.

Здравни аспекти.

Според някои проучвания, подсладителите не притежават никакви вредни свойства. В миналото се е смятало, че подсладителите са канцерогенни и засилват глада за сладкиши. Според последните изследванията тези опасения се считат за неоснователни. За разлика от захарта, те не благоприятстват образуването на кариес. Но в интернет могат да бъдат доста противоречиви твърдения в тази насока.

  • През 2013 г. е проведено проучване сред повече от 300 000 души в осем страни от ЕС, което не разкрива никаква връзка между развитието на диабет тип 2 и употребата на подсладители.
  • Скорошно проучване на Американския колеж по кардиология доказва, че изкуствено подсладените напитки могат да предизвикат сърдечни заболявания. То обхваща дълъг период от време – от 2009 до 2019 г. В него участвали общо 104 760 души. Те били разделени на три групи в зависимост от това, което са пиели по-често: обикновени сладки напитки, газирани напитки с изкуствени подсладители или вода и чай без захар. Три години по-късно в първите две групи са открити 1379 души с признаци на сърдечно-съдови заболявания, за разлика от третата група, където не е установен толкова рязък скок.
  • Има и друг важен аспект, с който всички любители на сладкото трябва да бъдат внимателни. Храни, съдържащи захар, предизвикват отделянето на химикали и хормони в мозъка, които са част от така наречения механизъм за възнаграждение за храна. Този процес засяга същите части на мозъка, които са отговорни за пристрастяващото поведение, включително пристрастяването към наркотици. Така дори със заместител на захарта, човек може да развие зависимост от сладкиши.

 

2.5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни