Skip links

Бутикови вина „Линар“: елексир за богове

Loading

Представяме ви българските бутикови вина „Линар“, които с право могат да се определят като елексир за боговете.

Защо „Линар“?
Ето нещо интересно. Името идва от старинен дървен съд лин, традиционно използван в българското лозарство и винарство. Той се е употребявал като за превозване, така и за мачкане на грозде. Слагал се е върху каруцата и в него се е изсипвало набраното грозде. Превозвал се е до дома и там следвало смачкване с крака на гроздето.

Стартиране на бизнеса на бутикови вина „Линар“.

Началото е поставено през 2019 година. В основата на проекта стои идеята на родолюбиви и предприенчиви млади хора за връщане към корените на българския занаятчийски подход, който съчетава любов и грижа за виното. Да има ръчно контролиране на всяко откъснато с ръце зърно и постигане на съвършения вкус на старо българско вино.
В основата на бизнеса са стари семейни лозя, наследени от баби и дядовци, запазили семейните традиции в отглеждането им. Симеон Пиронков и Деница Панайотова решават да съчетаят традицията (опита) със своето виждане за бъдещето. Те създават нови лозови масиви в земите на траките с мисълта да върнат забравените български сортове, които са носили наслада от дълбока древност.

Цел и продукция.

Към момента бутикови вина „Линар“ предлагат пет сорта вино на пазара. Два от тях са без добавени сулфити, а останалите три са с много ниско съдържание.
Целта е да се произвежда биодинамично вино без добавени сулфити, есенции или подобни.
“В духа и здравето на бъдещите поколения нашата цел при бутикови вина „Линар“ е да дадем усещане за наслада при отпиването от виното и в същото време да запазим тялото и организма чист.” – споделят Симеон Пиронков и Деница Панайотова.

С какво този български продукт се отличава от останалите на пазара?

„Линар“ е вино, произведено от грозде:
  • без добавени сулфити,
  • без добавени есенции,
  • с качествен контрол през цялата година в развитието на гроздето,
  • с ръчно бране и инспекция на сортиращата лента!
Опитът на енолога Камен Коев, който е експерт в своята област  (с поредица номинации за енолог на годината в България), е важен за младото семейство да създаде вино, достойно за боговете. С негова помощ се произвеждат малки партиди лимитирани вина с отличителен характер от местно грозде. Те съчетават модерни технологии с традициите. За всяко едно от вината се използва грозде от региона на с. Изворово и с. Коларово), отглеждано от изтъкнати местни лозари. Представяме за ценители 5 сорта грозде, използвани за създаване на вино „Линар“.

Тамянка

Сортът Тамянка произхожда от Близкия изток, където е отглеждан още преди хиляди години. В България сортът е известен отдавна. Слабо устойчив е на ниски зимни температури, развива се добре на песъчливо-глинести почви, на хълмисти проветриви терени с добро слънчево греене. Затова е разпространен основно в Южна България и по-точно в Хасковска област, където натрупва достатъчно захари, при запазване на високи титруеми киселини. Така се получават висококачествени бели вина. Ароматът му е силно изразен мускатов, което прави вината атрактивни и добре приети от любителите на виното.
Лимитирана серия от 500 бутилки.

Шардоне

В желанието си да направят едно натурално вино производителите се спират на сорта Шардоне. Дълга ферментация при контролирана температура в резервоар от неръждаема стомана. Придържайки се към идеята да бъде максимално натурално, то не е бистрено, не е стабилизирано и не са използвани сулфити. Сочно и хармонично тяло с въздействащ финал.
Лимитирана серия от 1300 бутилки.

Памид

Памид е много стар местен червен сорт, отглеждан още от древните траки. В миналото е бил най-масовият за Южна България. Най-добро грозде има на хълмисти терени с леки, топли и отцедливи почви. От него се правят леки, плодови червени вина. Отлични резултати дава при производството на розе. В момента не е предпочитан сорт от винопроизводителите, защото не е атрактивен, както другите световноизвестни сортове. „Линар“ отново залага на иновативното мислене и произвежда розе от „Памид“ за наслада на ценителите.
Лимитирана серия от 500 бутилки.

Мерло

Мерло е стар френски сорт, който се отглежда във всички винарски страни. У нас е разпространен в цялата страна, но главно в Южна България и дава най-добри вина в Хасковска област. По-точно около Харманли, Любимец и Свиленград. Тук се намира и най-старият запазен масив в България, а именно 7000 дка „Мерло“, който вече 45-50 години дава отлични резултати.
Лимитирана серия от 1500 бутилки.

Мавруд

Мавруд е висококачествен български червен сорт. Отглежда се от дълбока древност. Разпространен е в Южна България. Най-подходящи за него са дълбоките наносни почви с добър воден режим в топли райони. Гроздето е богато на екстрактни и багрилни вещества и е подходящо за стареене.
Лимитирана серия от 1500 бутилки.
Бутикови вина „Линар“ – контакти:
Сайт: https://www.villalinar.com
За дистрибутори: тел. +359 899 399 789
За поръчки
тел. +359 879 878 060
4.23/5 (13)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни