Skip links
киш Лорен

Киш – история на популярния пай

Loading

Киш – как се появява и какви са неговите съставки?

Кишът е открит пай с основа от тесто и заливка  от яйца, сметана. Пълнежът може да варира от – зеленчуци, плодове, риба или смесени – от месо или гъби. Киш може да се консумира за закуска, обяд дори вечеря. Той може да е сладък, солен,  вегетариански, с рибни или месни продукти.

Откъде идва този пай?

Смята се, че родината му е Франция, но всъщност дори името му не е изцяло френско. Кишът, наричан още киш Лорен, идва от провинция Лотарингия. Исторически този регион е бил и във Франция, след това в Германия, така че немското влияние върху местната кухня е очевидно тук. Името на ястието quiche идва от немското Kuchen, което се превежда като „пай“.

Немски предприемчиви пекари от края на 16-ти век правят Lothringer Specktorte – пай от остатъците от тесто за хляб, добавят яйца, бекон и сметана. Френските им колеги оценяват ястието, но леко променят състава му. И името става Quiche à la Lorraine или просто киш Лорен.

А ТУК можете да прочетете вкусната история на шоколадовото суфле.

Паят бързо обикаля планетата.

Историята на киша не се ограничава само до границите на Франция. След две световни войни, новото вкусно печиво става известно по целия свят. В зависимост от региона то се допълва с продукти и се променя. Ето някои варианти на киш:

  • Немски – с лук и бекон, но без сирене;
  • Швейцарски – задължително сметана и сирене Грюер;
  • Средиземноморски – със сушени домати, патладжани и билки.

Киш се предлагат с месо, риба, морски дарове и във вегетариански вариант. Последният може да е със спанак, праз, гъби, маслини, розмарин, боб, патладжан, броколи, чушка. Добавките за сирене също могат да бъдат различни – козе или овче сирене, сирене фета, рикота, фета, тофу. Сладките кишове  са с: горски плодове, плодове, извара, тиква, бадемови стърготини. Списъкът е безкраен.

Въпреки голямата разлика в пълнежа, има общи правила за печене на това ястие:

  • паят се прави отворен, be: от 15 до 30 минути на висока температура във фурната;
  • кишът винаги се приготвя във форма, затова се ползва кръгла тава с вълнообразни ръбове;
  • пълнежът, независимо от естеството му, се подлага на термична обработка преди да се сложи: може да е пържен, варен, задушен;
  • съдържанието се залива със смес, която се състои от разбити в сметана или мляко с яйца.

Обикновено солените пайове се ядат топли, а десертните  могат да се консумират студени.

От лека закуска до специален повод. кишът се смятал първоначално за храна за бедните, които превръщали всичко, което имало в къщата, в пълнеж. По-късно кишът вече се сервира като предястие. А днес този пай се консумира също като основно ястие в делнични и празнични дни по всяко време на деня.

 

3.33/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни