Skip links
Класификация на риби

Класификация на риби

Loading

Съществува стройна система за класификация на риби според най-различни критерии.

Всички риби са студенокръвни. Телесната им температура е равна (или почти равна) на температурата на водата, в която плуват. Рибите дишат разтворен във вода кислород, извличайки го с помощта на специален дихателен орган – хриле. Рибата в човешката диета е най-важният доставчик на минерали. Физиологичната норма на консумация на рибни продукти е около 24 кг на човек. У нас реалната консумация на рибни продукти е много по-ниска от нормата (29% от препоръчителната норма). Рибата се усвоява бързо и лесно от човешкото тяло. Тя е полезназа възрастни хора, болни, хора с наднормено тегло. Наистина рибните продукти са по-здравословни от месото. Тялото на рибата се състои от глава, тяло, опашка и перки. Всички тъкани и органи на рибата са разделени на:

  • годни за консумация – месо, черен дроб на треска, хайвер;
  • негодни за консумация – люспи, перки, хриле, кости, вътрешности.

Класификация на риби според съдържанието на мазнини.

  • С ниско съдържание на мазнини (до 2%) – щука, писия, треска, калкан, костур
  • Със средно съдържание на мазнини (до 8-10%) – пъстърва, сардина, ципура
  • С високо съдържание на мазнини (над 10%) – шаран, змиорка, херинга, сьомга, скумрия, шпроти

Рибите, съдържащи много мазнини, имат по-изразен вкус но са особенно полезни за здравето.

Има и класификация на рибите според качеството на месото. Тя включва:

  • риби за обща консумация
  • риби с ценно месо

Класификация на рибите според начина им на живот.

Въз основа на условията на съществуване и начина на живот на рибите, те се разделят на следните 4 групи: морски и океански, сладководни, анадромни и катодромни.
  • Морска и океанска риба
Те живеят и се размножават в солена морска вода, като избягват пресни и дори обезсолени води. Концентрацията на органични и неорганични вещества в тъканния сок на морските риби е по-висока от тази на сладководните. Следователно, в сладка вода, морските риби, като правило, умират бързо. Това се дължи на промяната в осмотичното налягане и. в резултат на това нарушаване на биохимичните процеси в тялото на рибата. Повечето морски риби живеят в плитките, богати на хранителни вещества крайбрежни морета с дълбочина до 200 метра. В открито море те могат да бъдат намерени на дълбочина до около 800 метра.

Местообитанието на сладководните риби включва потоци, реки и езера. Рибите, които преминават между сладководна и морска вода, се наричат ​​мигриращи риби. Класификацията не винаги е съвсем точна. Повечето сладководни риби биха умрели веднага щом попаднат в солена вода, но така наречените мигриращи риби превключват между прясна и морска вода. Друго изключение са тези риби, чието предпочитано местообитание са т. нар. солени водни зони (където речната вода се смесва със солената морска вода).

Анадромните риби мигрират от морето към сладка вода, за да хвърлят хайвера си, например сьомгата.

Катадромните риби мигрират от прясна вода към морето, за да хвърлят хайвера си, например речната змиорка.

Класификация според формата на тялото

Тялото на рибата може да има най-различни форми – плоски, вретеновидни, стреловидни. Експертите разграничават 12 подвида форми на тялото на рибите. Формата зависи основно от условията на живот.
  • плоска форма: тялото на тези риби е силно сплеснато в гръбно-коремната област, обикновено има развити гръдни перки, очите са разположени от едната страна на тялото. Това са заседнали дънни риби.
  • вретеновидна  (най-често срещаната форма на тялото на рибите): главата е леко заострена, тялото е странично сплеснато. Тези риби живеят във всички слоеве на водата, както и във водоеми с различна интензивност на течението и с разнообразен подводен пейзаж.
  • стреловидна форма: това са хищници, които живеят в средните и горните слоеве на водата, не пътуват на дълги разстояния, но развиват висока скорост и уизчакват плячката си в засада.
Има обаче видове, които не отговарят на нито едно от тези описания. Тяхната форма на тялото е комбинация от няколко от горните опции. Има и рибни обитатели съсъ сферични форми: например кълбовидни риби (Sphaeroides), риби таралежи (Diodon).

Класификация според начина на хранене на рибите:

  • Хищни – ихтиолозите отбелязват специалната интелигентност на тези същества, те са много  изобретателни.  Борбата за оцеляване допринеся за развитието на способности, в които хищните риби превъзхождат дори котките и кучетата.
  • Тревопасни – те могат да се хранят както с макро- и микроводорасли, така и с водни цъфтящи растения.
  • Всеядни – те могат да се хранят комбинирано – с животинска храна, но и с водорасли, водни растения.

Класификация на рибите според структурата на скелета.

При рибите вместо има по-силен гръбнак, образуват се череп, челюсти, сдвоени крайници под формата на гръдни и коремни перки и опащка. Всичко това дава възможност на рибите да увеличат размера на тялото си, да придобият по-сложни движения, да плуват по-добре и да се адаптират към различни условия на живот.

  • хрущялни – скелетът се състои от хрущял, например акула и скат.
  • костни – скелет от кости имат почти всички останали риби.. Смята се, че костният скелет е по-съвършен, тъй като е по-здрав от хрущялния.

 

 

5/5 (12)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни