Skip links
улична храна

Най-добрата улична храна по света

Loading

Къде може да се консумира най-добрата улична храна по света?

Едно кулинарно пътешествие но света в търсене на перфектната улична храна. И така, да започваме…

САЩ

Независимо дали ви харесва или не, американският фаст фууд винаги ще ви преследва. За да хапнете бързо, всичко, което трябва да направите, е да излезете от вратата си. Наблизо определено ще има закусвалня с бургери и чипс или хот-дог. В някои щати има и характерна улична храна като известната чикагска пица.

Хот-договете са второто най-любимо ястие след бургерите на американците. Дори и най-запалените вегетарианци са луди по тях, защото са не само с месо, но и с всякакви „здравословни“ съставки. В Америка има десетки хиляди колички за хот-дог, така че продавачите прибягват до всяка възможност, за да привлекат купувачи. Щатът Айова, например, е известен със своите хот-дог, увити в картофи. Тълпи туристи идват да гледат как главният готвач майсторски усуква картофена спирала върху дълъг колбас.

В Ню Йорк масово се търсят брецели, които са произхождат от Германия. Американците модернизират рецептата им и създават различни вариации на немските гевреци. Днес те се сервират дори със сладолед, сиропи и други топинги. Годишно в САЩ се произвеждат 136 милиона кг от този десерт.

Виетнам

Най-лесният начин да се нахраните във Виетнам е да отидете на пазара на открито. Тук на сергиите са основно жени, а бизнесът се предава от майка на дъщеря през поколенията. Във Виетнам характерна улична храна е бистрият пилешки или телешки бульон с пресни билки и юфка. Търсено е и ястието бун-ча. Това е пържен котлет от свинско, поднесен с оризово фиде и рибен сос.

Да не пропуснем да споменем и националният виетнамски сандвич, бан-ми. Това е вид багета, пълна с колбаси, пастет и моркови. В Южен Виетнам готвачите допълват сандвича със сирене, колбаси, мариновани зеленчуци, пържено яйце и чили сос.

улична храна

Тайван

За да се запознаят с тайванската улична храна, туристите отиват на най-големия нощен пазар в Тайван – Шилин. Църкането на масло, изобилието от дим и миризмата на азиатска храна могат да предизвикат смесени чувства у европейците. В същото време посетителите отбелязват тук чистотата и подредеността на ресторантите, която е на високо ниво, което е необичайно за Азия. Ярко декорираните плотове са отрупани с глазирани различни местни продукти. Прави впечатление, че доматите в Тайван се считат за плодове.

На пазара можете да си купите пресни сокове и плодове, които, между другото, струват около един цент в Тайван. Над нощния пазар се носи устойчива миризма на морски дарове: тук, те се пържат, сушат, пушат, задушават, добавят към юфка и други национални ястия.

Типично тайванско ястие за улична храна е хрупкавото тофу, гарнирано със соев сос; поднесено със студено кисело зеле.

Турция

В Турция не е нужно да ходите в скъпи ресторанти: всички най-вкусни неща се продават направо на улицата. Най-разпространеното турско ястие за улична храна са гигантските гевреци симид. Често се сервират в кафенета и ресторанти. Към уличната храна спадат и порциите с  пържени риби, зелена салата, лук, сложени в хляб. Просто страхотни сандвичи… А дюнерите местните жители препоръчват на всеки турист. Особено тези с агнешко месо – според тях това е най-добрият дюнер.

Турската пица Лахмаджун е тънък хрупкав плосък хляб, върху който се слагат кайма, доматен сос и билки. Това ястие е популярно сред туристите.

Китай

По улиците на китайските градове има магазини, в които се продават морски дарове на шишчета – пържен октопод и калмари.По традиция се продава китайски юфка на всеки ъгъл. Най-разпространеното и обичано  китайското ястие са баодзъ и цзяодзъ. В допълнение към специфичните морски дарове в Пекин, панирано пиле се продава във всяка палатка.

Всички съставки в китайските ястия се нарязват на малки парченца, което ги прави по-лесни за топлинна обработка и след това за ядене с клечки.

Италия

Италианците несъмнено владеят изкуството да готвят навсякъде и по всяко време. Първото нещо, което идва на ум, когато се споменава тази страна, е, разбира се, пицата. Всички идеи за това ястие се разпадат, след като се опита истинската италианска пица.

Всички обичат италианския сладолед джелато: във всеки град в Италия този десерт има свой уникален вкус.

Друга класика на италианската улична храна са лесните за приготвяне брускети. Въпреки че не могат да се определат като пълноценно ястие, определено ще задоволят глада ви. Малък тост с домати, босилек и сирене се запича и се сервира върху картонени чинии.

Мексико

улична храна
authentic mexican barbacoa, carnitas and chicken tacos

Културата на уличната храна в Мексико е една от най-развитите в света. Forbes определи страната като най-напредналата в уличната храна. В Мексико всички улични търговци готвят без заготовки: за тях е важно да накълцат съставките и да изпържат месото точно пред купувача. Почти цялата улична храна се приготвя с царевично брашно. Някои туристи смятат, че благодарение на това тя придобиват специфичен вкус. Невъзможно е обаче да дойдете в Мексико и да не опитате известните тако и тортила. Тако е малка царевична тортила с месо и зеленчуци.

За сладко се предлага чурос. И не забравяйте да ги потопите в горещ шоколад.

Южна Кореа

Гастрономическият живот в Сеул започва в късния следобед, когато всички улици са пълни с колички и сергии с национални ястия. Освен традиционната корейска скара, пържени картофи и морски дарове на клечки, корейската улична храна е известна със своите сладки – пайове и кишове. Коктейл баровете предлагат голямо разнообразие от замразено кисело мляко и млечни шейкове с плодови топинги.

Корейското национално ястие кимбап е руло, пълнено с ориз, със зеленчуци, с риба, с морски дарове, с шунка или с омлет. Ястието е заимствано по време на японската окупация, оттук и такава ясна прилика. Кимбап се отличава от японските рулца с липсата на оцет в ориза, както и със суровата риба.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни