Skip links
Молекулярната кухня

Полезна ли е молекулярната кухня?

Loading

Молекулярната кухня е ефективен начин за получаване на нови форми и текстури на позанти вече продукти.

Тя е нова посока в готвенето, която в момента е търсена и е много популярна сред посетителите на много ресторанти. В заведенията за молекулярна кухня ястията изглеждат като пяна, гел и сфери. Готвачите в тях разбират от физика, химия и работят почти като лаборанти с изключително точни мерки и температури.

Какво е специфично при нея?

Молекулярната кухня съществува от десетилетия. Тя всъщност е наука, която изучава физическите и химичните промени, които настъпват на различни съставки по време на готвене.
Това е модерен стил на готвене, който използва много технически иновации от научните дисциплини. Молекулярната кухня е място, където науката среща храна. В същото време е изкуство, главно защото молекулярните ястия могат да изненадат всеки.
От времето на Ерве Тис, който превръща храната в основен фокус на своите изследвания, са минали години и технологииите са се развили. Така че днес с право се нарича и „прогресивна кухня“.

Предимства на молекулярната кухня.

  • Ястията не губят вкуса си
  • Те се състоят от оригинални съставки, което означава, че получавате същия вкус, но в различна форма и текстура
  • Храната никога не се пържи, което определено е голямо предимство по очевидни причини.
  • Можете да опитате нещо съвсем ново, направено с любимите ви съставки.

Как влияе молекулярната кухня на човешкото тяло?

Сега да преминем към основния въпрос. Колко безопасна и здравословна е тази кухня?
Учените са провели серия от експерименти и са доказали, че молекулярната кухня има не само невероятен външен вид, но и много полезни свойства за човешкото тяло. Ястията от молекулярната кухня са нискокалорични, с високо съдържание на отделни хранителни вещества и могат да се използват в диетичното хранене. Това е много добра новина.
Тя използва няколко основни техники и разчита в голяма степен на хранителни добавки като емулгатори и хидроколоиди. Емулгаторите определят консистенцията на един хранителен продукт и се използват не само в молекулярната кухня, но и при приготвянето на продукти като майонеза, сосове, пасти, шоколад и др. Хидроколоидите се използват като сгъстители и желиращи агенти. Много често обаче се използват по-евтини емулгатори като соевия лецитин. За съжаление, те могат да причинят нежелани реакции, свързани с консумацията им. Става дума за подуване на корема, диария, леки кожни обриви, гадене и коремна болка. Някои изследвания предполагат още по-сериозни последици за здравето на човек, включително и за черния му дроб.
5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни