Skip links
продукти и технология

Професия готвач: плюсове и минуси

Loading

Професия готвач

Готвачът е човек, който професионално приготвя храна за заведение за хранене. Тази професия е идеална за тези, които обичат да готвят и се стремят към творческа самореализация.
Германският писател Гюнтер Грас  е написал: „Има само едно удоволствие, което надминава радостта от вкусната храна, а това е удоволствието от самата й подготовка“.

Всеки от нас може да сготви нещо повече или по-малко вкусно, но само няколко ще успеят да е перфектно, тъй като професионалният готвач ще го направи. Години на учене, практика и творческо търсене, разбира се, и любов към готвенето – това превръща храната в изкуство.
пекар

От готвач до готвАЧ има разлика.

Професия готвач – това не е звание – а е реализация. Готвачът е не само специалист по приготвяне на храна. Той знае как да определи качеството на храната, как да съхранява, комбинира и приготвя правилно продуктите. В процеса на готвене готвачът трябва да се придържа към рецептата и препоръчаните технологии, но ако е необходимо, може да бъде креативен и да създаде нещо свое.

Тази професия е много стара.

Винаги е имало търсене на хора, които знаят как да готвят вкусно, така че можем да кажем, че професията готвач е една от най-старите. Тя е съществувала още по времето на първите държави – Финикия, Древен Египет, Рим и Гърция. Самата дума „кулинария“ идва от латинската дума „culina“ и се превежда като „кухня“. Първите готварски училища се появяват и в Рим.

Въпреки че кулинарията достигна големи висоти в Рим, след разпадането на Империята настъпва период на упадък. Едва в края на Средновековието кулинарното изкуство отново набира популярност – първо в Италия, а след това във Франция. През 19-ти век в Европа са открити първите кулинарни курсове.

Могат да се разграничат следните предимства на професията готвач:

  • Много възможности за работа. Главният готвач може да работи в ресторанти, столове, бистра, пицарии.
  • Създаване на собствени рецепти. Всеки готвач може да промени рецептата на ястията или да измисли свои собствени рецепти, създавайки нещо ново.
  • Достъпно обучение. Можете да получите професия готвач след 8-ми клас в много градове на страната в професионални гимназии.
  • Възможност за развитие. Има различни курсове за повишаване на квалификацията в кулинарното изкуство.
  • Кариера. Готвачът има къде да расте и да се развива: той може да стане готвач в елитен световен ресторант и дори да отвори собствен ресторант.
  • Високо заплащане. Добрите готвачи са търсени и получават отлични заплати.

Минуси има ли професията?

Както всички професии, професията на готвача не е лесна:

  • Трудни условия на труд. Работата в кухнята включва контакт с уреди за топлинна обработка на храната и остри предмети при условия на висока температура и висока влажност.
  • Професионални заболявания. Готвачите могат да развият разширени вени, както и да имат проблеми със съня и гърба поради постоянната работа прави.
  • График. Смените в ресторанта обикновено продължават 12-15 часа. Поради такъв график готвачът има малко свободно време и дори празниците най-вероятно ще трябва да прекарат на работа, а не със семейството.
  • Стрес. Постоянното натоварване, дългите смени, необходимостта да се следи приготвянето на няколко ястия наведнъж, критиките от страна на клиенти, екип или шефове предизвикват стрес.

С една дума – това е професия, която иска много отдаденост, наличие на знания и стремеж към творческо усъвършенстване.

 

3.33/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Външен одит на ресторанта - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни