Skip links
съхранение на храни в ресторанта

Правила за съхранение на храни в ресторанта

Loading

Правилата за съхранение на храни в ресторанта трябва винаги да са съобразени с изискванията за тяхната безопасност.

Спазването на тези правила е особено важно, за да се гарантира както  тяхното качество, така и тяхната безопасност за консумация. В началото подчертаваме, че трябва да се отдели особено внимание на професионалното хладилно оборудване за съхранение на храни в ресторанта, както и да се създадат оптимални условия за съхранение на продуктите в другите не хладилни помещения.

За да организирате правилно съхранението на продукти в ресторанта, трябва да ги разделите на категории. Всеки вид храна има свои собствени условия за съхранение. Нека разгледаме характеристиките за основните категории храни в ресторанта, които са на склад.

Класификация на продуктите според условията на съхранение.

Те се държат в опаковки или контейнера на доставчика на сухи, тъмни и добре проветриви места

  • Хлебни изделия

На рафтове или в специални шкафове с вентилационни отвори във вратите. Пшеничен и ръжен хляб не могат да се съхраняват заедно

  • Месо, птици, риба, морски дарове

Тези видове продукти могат да се съхраняват заедно в един халдилник, но задължително на различни рафтове, за да се предотварти кръстосано замърсяване. Суровите меса и риби трябва да се съхраняват отделно от тези, които са преминали топлинна обработка. Домашните птици и рибата се съхраняват в обозначени контейнери, които трябва да бъдат използвани само за това  предназначение.

  • Млечни и маслени продукти

Заквасената сметана, изварата се съхраняват в контейнери с капаци. Забранено е оставянето на лопатки и лъжици в съда.

  • Гастрономически продукти (това са готови за консумация храни като сирена и колбаси)

Съхраняват се в оригиналната си опаковка. А след отваряне се датират със срока на годност, който е посочен в хигиенната концепция на рестораната или максималният допустим срок на съхранение след отваряне, посочен върху опаковката.

Се съхраняват в сухи, тъмни помещения, на хладни места. Плодове и зеленчуци – може да се в кутии и щайги при температура не по-висока от 12 ° С. Солените зеленчуци – тип туршия – при температура не по -висока от 10 ° С.

  • Яйца и яйчни продукти

Яйцата се съхраняват винаги в опаковката и  отделно от други продукти, в сухи, хладни помещения.

  • Кафе на зърна, смляно кафе и чай

Отделени от други храни, на сухо и добре проветриво място.

В оригиналната опаковка на доставчика, върху която е посочен срокът на годност в хладилни камери с ниска температура. Веднъж размразени не могат да бъдат замразявани отново освен ако не са преминали допълнителна топлинна обработка. Защо? Ниската температура не убива микроорганизмите, а само силно ги спира и по време на размразяването те продължават да се размножават. При повторното си замразяване и размразяване процесът се повтаря, а това води до експлозивното им размножаване. Това може да доведе до хранителна инфекция при тяхната консумация и дори натряване.

Условия за съхранение на продукти в склада на ресторанта.

За да направите това, трябва:

  • Когато ги получавате, проверете дали са спазени характеристиките за съхранение и транспортиране на всеки вид продукт и внимателното им разтоварване.
  • Спазвайте условията за правилно съхранение – непрекъснато от момента на получаване на продуктите до продажбата на готови продукти. Организирайте ги съобразно изискванията за температура, влажност и осветеност при съхранение.
  • Систематично следете състоянието на продуктите, техните контейнери или опаковки, режима на съхранение, санитарно -хигиенното състояние на склада.
  • Създайте си собствена инструкция за правилата за съхранение на храна.
  • Поставяйте етикети върху стоки и готови продукти.
  • Не позволявайте на храната да влиза в контакт с нехранителни продукти, защото това може да доведе до замърсяване на храната.
  • Не разрешавайте на неоторизирани лица – такива, които не са персонал –  да влизат в помещенията на склада, кухнята и производствените зони.
  • Цялото оборудване за съхранение трябва да е специализирано, да се спазва постоянна хигиена и да бъде бързо ремонтирано в случай на повреда. Такова оборудване се различава от битовите уреди по дизайн, обем, материали и компоненти на корпуса.

Съхранение на продукти в склада – важна особеност.

Трябва да знаете кои продукти могат и не могат да се съхраняват заедно. Трябва да спазвате правила и в това отношение, за да осигурите безопасност, да предотвратите разваляне и замърсяване от микроорганизми от различни категории храни.

Не могат да се съхраняват заедно:

  • сурови храни, полуфабрикати и готови продукти;
  • замразени и охладени храни;
  • сухи и мокри храни (когато се съхраняват заедно, сухите храни ще абсорбират влагата и ще влошат качеството си);
  • продукти, които излъчват миризма (подправки, херинга и др.) и продукти, които я абсорбират (масло, сирене, яйца, чай, сол, захар и др.).

Несъвместимите храни трябва да бъдат разделени в отделни хладилници или херметически затворени контейнери.

ВАЖНО!

Всички условия на съхранение са посочени от производителя на конкретния продукт върху неговата опаковка или контейнер.

Всички продукти в ресторанта трябва да отговарят на изискванията за безопасност на храните.

Разбира се, че има още какво да се каже по темата, но и от написаното се разбира защо са нужни правила за съхранение на храни в ресторанта.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни