Skip links
Тиква Мускат де Прованс (Muscat de Provence)

Тиква Мускат де Прованс (Muscat de Provence)

Loading

Представяме ви тиква Мускат де Прованс (Muscat de Provence).

Благодарение на многото различни разновидности, тиквата може да се използва за приготвяне на първи и втори ястия, напитки и десерти. Почти всички популярни сортове тиква са добри за обработка. Тиква Мускат де Прованс (Muscat de Provence) се счита идеална за изцеждане на сок.

Малко история и външен вид.

Това е стар френски сорт – датира от 1800 години, с внушителен размер, правилна, леко сплескана форма, равномерен оранжево-кафяв цвят. Освен това тиквата има подчертано оребряване, благодарение на което прилича на пай, нарязан за празнична трапеза. И по тази причина се нарича още „Пепеляшка” заради специфичната си форма и цвят. И външно тези тикви са невероятно красиви и апетитни, често могат да се намерят в продажба в супермаркетите цели или на парчета.

Какво е характерно за нея?

Сладостта на тиквата зависи от метеорологичните условия, а най-голямо количество захари този сорт събира през горещото слънчево лято. При хладно време пулпата не придобива особена сладост, но това ни най-малко не разваля нейния неподражаем вкус. Този сорт е с  по-дълга вегетация – тиквите се събират след 15 септември.. Стигат до 10 килограма,  но има и по-малки от 2 до 5 килограма. Като се има предвид, че тиквата идва при нас от Южна Франция, заслужава да се отбележи повишената термофилност на растението. През топло лято, когато се засяват в земята през май, плодовете имат време да добият максималния си размер до началото на есента, след което узряват на закрито. Отглеждането с разсад обаче дава най-добри резултати.

Вкусови особености и обработка.

Кожата на тази тиква е тънка и нежна, което я прави лесна за отстраняване с нож. Ярко оранжевата пулпа е плътна, невероятно сочна и ароматна. Тя е с неподражаем вкус на индийско орехче.  Изцеденият сок има много отчетлив вкус на диня и е с умерена сладост. Освен това тази напитка дава свежест, която само след една чаша започва буквално да се усеща в цялото тяло. Благодарение на сочността на тиквата, добивът на сок от всеки плод е максимален и не се изхвърля изцедената каша, а се замразява и използва за печене.

След топлинна обработка тиквата Мускат де Прованс (Muscat de Provence) на вкус и консистенция изглежда, че все едно не е зеленчук, а някакъв необикновен плод, като ябълка, но много по-вкусен и по-екзотични. Този сорт тикви е добър и за приготвяне на захаросани резенчета.

Тези тикви могат да се съхраняват 4-5 месеца. А ако обичате крем супа от тиква – ето една чудесна рецепта ТУК.

 

 

3.75/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни