Skip links
Устойчиво управление на персонала

Устойчиво управление на персонала

Loading

Устойчиво управление на персонала – несъмнено това е важна тема, която не бива да се подценява.

Терминът „устойчивост“ по отношение на заведенията за хранене не се отнася само за околната среда или закупуването на регионали продукти. Една компания може също така да работи устойчиво и със служителите си. Устойчиво не винаги означава еко или опазване на околната среда. Терминът включва и безопасност, социална отговорност и личностно развитие. Във всичко това фокусът е върху хората.
Първо служителите… после всичко останало.
Една компания в ресторантьорския бизнес трябва да балансира, от една страна, за да осигури икономически успех, от друга да задържи служителите си и да ги ангажира, а не да ги „експлоатира. Това означава: да им предложи сигурна работа плюс опазване на околната среда. Служителите трябва да бъдат мотивирани в дългосрочен план и следователно да има устойчиво управление на персонала.„

Млад персонал – защо не?

Трябва да се търсят нови млади таланти, които са ентусиасти в професията. Служителите могат да се развиват и растат в отворена и уважителна среда, ако компанията съумее да я осигури. На всички работещи трябва да се даде възможност да участват в допълнително обучение.
В крайна сметка, устойчивата корпоративна култура е ключът към всички следващи стъпки по пътя към устойчивото функциониране. Само когато се установи и практикува устойчиво управление на персонала, всички служители могат надеждно и дългосрочно да прилагат опазването на околната среда. Това е свързано, например с устойчивото закупуване на местна храна или „стратегията за нулеви отпадъци“.

Търсене и мотивиране на служители.

Ето една важна фраза за всеки собственик и мениджър на ресторант- Отнасяйте се към служителите си като към клиенти.
  • Ако търсите нови служители, винаги трябва да държите очите и ушите си отворени.
  • Накарайте ги да се чувстват специални.
  • Дръжте се така, сякаш сте в търсене на „съкровище“, а не на служителят, който иска просто работа.
  • Не чакайте, докато служител, който е много добър, реши да напусне.
  • Провеждайте разговори и в идеалния случай винаги имайте кандидат или двама от проведено предварително интервю.

Устойчивото управление на персонала също означава разнообразие.

Това разнообразие е идеално при служители, които:
  • идват от различни култури,
  • има представители на няколко възрастови групи,
  • притежават различен професионален опит (също етапи в кариерата),
  • балансирана комбинация между мъже и жени.

Грижете  се за здравето на вашият персонал.

Здравите служители са щастливи служители. И между другото, те са на разположение на компанията по всяко време. Помогнете на служителите си да останат здрави. Говорете с представители на здравноосигурителните компании например кои програми предлагат. Или сами организирайте профилактични прегледи за персонала. Много от тези разходи могат да бъдат приспаднати и от данъци. Говорете с вашия счетоводител за това. Организирайте ежеседмично (1 час е достатъчен) спортни занимания за целият персонал. Дайте допълнителни почивни дни за насърчаване на здравната профилактика на персонала. Това е от първостепенно значение при световната Ковид пандемия.
4.5/5 (10)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни