Skip links

Видове зърнено-житни култури

Loading

Видове зърнено-житни култури

Различните видове зърнено-житни култури имат голямо значение като суровини за производство на храни и фуражи. Съответно, те се отглеждат на близо 60% от култивираните земи в света.

Ето  основните видове зърнено-житни култури.

Пшеницата е един от най-важните видове зърно в световен мащаб. Производството на пшеница заема по-голямата част от земята, засети със зърнени култури. Чрез отглеждането и селекцията на диви видове се появяват форми на култура, чиито свойства се използват по различни начини. Основно се прави разлика между мека и твърда пшеница. 

  • Твърда пшеница: Богата на глутен твърда пшеница,  се използва главно за производството на тестени изделия и грис.
  • Мека пшеница: Богатата на нишесте мека пшеница съдържа по-малко глутен от твърдата пшеница и често се смесва с нея, за да се постигнат по-добри свойства за печене.

Спелта (Triticum spelta) – тя е прародител на пшеницата. Богатото на глутен брашно, което се получава от нея се използва предимно за пълнозърнести продукти. Съставът й е несравним с този на обикновената пшеница. Има 2 пъти повече протеини, витамини А, Е, В1, В2, мазнини, желязо, магнезий, фосфор, калций и много по-малко глутен. Зелената спелта се събира незуряла. След прибиране се изсушава, което й придава специфичният и аромат.

Оризът е една от най-важните култури и формира основата на храната за голяма част от човечеството. Днес ориз се отглежда в почти всички тропически и субтропични региони на света. Разнообразието по отношение на отглеждането, преработката и сортовете ориз съответно е доста  голямо.

Царевица е основната храна в Латинска Америка. Има различни сортове в зависимост от съдържанието на нишесте. От тях се получава нишесте и грис. Тези продукти се преработват в глюкозен сироп, корнфлейкс, пуканки, полента и тортили. От кълновете на царевицата се прави царевично олио.

Ечемик, овес, просо и ръж!

Ечемикът е едно от най-старите култивирани култури. Той е едногодишно растение. Малцовият ечемик е основна съставка за производството на бира. Неговата външна обвивка също се отстранява (валцуван ечемик). Участва в направата на брашнени смеси. 

Овесът рядко се използва като хлебно зърно, тъй като е с ниско съдържание на глутен. Цялото зърно се преработва главно на люспи, грис и брашно. Овесът е част от мюсли, печени продукти и десерти. Той се счита за здравословен и лесно смилаем.

Просото е събирателен термин за няколко тропически и субтропични видове зърно. Обеленото златно просо е често срещано. Просото е много богато на минерали и съдържа ценната силициева киселина. Може да се използва за диета без глутен.

Ръж се ползвала години наред като зърно за хляб. Днес отглеждането на ръж има второстепенна роля. Ръженото брашно задържа влагата по-добре от пшеничното брашно. Поради това се смесва с други хлебни зърна и се използва за печене на хляб с квас, черен хляб и пумперникел.

Елда и киноа – какви култури са?

Елда се нарича още гречка.  Някои сортове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство житни. Елдата е с по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с редица други зърнени култури, картофи и ориз. Това я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и специален хранителен режим.

Киноа  e зърноподобна култура, която се отглеждана заради ядливите си семена и е едно с висока хранителна стойност. Киноа не е зърно, а се използват семената. Те притежават полезни свойства, подобни на тези на редица листни зеленчуци, като например, спанака.

 

 

4.44/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни