Skip links
виетнамска супа Фо

Виетнамска супа Фо: същност и история

Loading

Виетнамска супа Фо – какво представлява и каква е нейната история?

Виетнамската  супа Фо в Уикипедия е спомената като Фъ. Но в повечето кулинари сайтове се среща като Фо. Азиатската кухня е много популярна в Европа. А необичайните за нашия слух имена вече стават все по-познати. оказва се, че има една супа, която е хит в азиатските рецепти – виетнамска супа Фо. Зад това име се крие само юфка и телешка супа. А многобройните подправки придават на супата специален вкус и аромат. По принцип, който я опита, ще се влюби в нея изведнъж. Става дума за много вкусна храна – просто виетнамска супа Фо.

Ето малко любопитни факто за супата.

Фо (виетнамски phở, IPA: fɤ˧˩˧) е виетнамско ястие, супа с юфка, към която при сервиране се добавя телешко или пилешко месо, а понякога и парченца пържена риба или рибни топчета. Супата, когато е с телешко се нарича Фо бо (виетнамски phở bò), с пилешко е Фо га (виетнамски phở gà), а с риба – Фо ка (виетнамски phở cá).

Самата юфка за тази супа обикновено се приготвя от оризово брашно. Ястието се гарниранс азиатски босилек, мента, лайм и кълнове от боб Мунг.

Ето нейната история.

Супата Фо се свързва с Ханой, където първият ресторант отваря врати през 20-те години на миналия век.
Произходът на Фо се обсъжда на специален семинар, проведен в Ханой през 2003 г.

  • Едната теория за произхода е, че „Фо“ идва от френското „огън“ (фр. feu), а допълнително потвърждение на тази теория е фактът, че пърженият лук се добавя към бульона за вкус и цвят, както във френското ястие potofyo. Други азиатски супи с юфка не използват тази техника.
  • Съществува също така теория, че „Фо“ идва от китайската дума fen (китайски 粉. А и звездовидният анасон и канелата са популярни съставки в китайската кухня.
  • Някои изследователи смятат, че виетнамската супа Фо произлиза от кантонско ястие с фиде – шахе фен (沙河粉).

Виетнамска супа Фо по света.

Може би най-ранното споменаване на супата Фо в европейските страни е в книгата от 1935 г. „Рецепти на народите по света“ (Recipes of All Nations ) на графиня Морфи. По време на войната във Виетнам бежанците разпространяват ястието по света. Особено популярна става супата в големите градове със значително виетнамско население, като Париж, западното крайбрежие на Канада (Ванкувър), Тексас, Ню Орлиънс, Орландо, Флорида и Вашингтон;. както и в имигрантските западни райони на Сидни и Мелбърн.

Супата от Виетнам триумфира по света в различни модификации.  През 2011 г. виетнамска супа Фо е обявена от CNN за 50-те най-вкусни храни в света.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни