Skip links
Естествени подсладители

Естествени подсладители: видове

Loading

Естествени подсладители – кои са най-често използваните видове в кулинарията?

Подсладителите могат да бъдат разделени на естествени и изкуствени. Естествените са вещества, изолирани от хранителни продукти. Това са най-полезните заместители на захарта, които самата природа е създала. Те запазват много полезни за хората витамини и микроелементи и в умерени количества несъмнено превъзхождат обикновената бяла захар във всички отношения.

Стевия

Стевия е много популярен нискокалоричен подсладител. Извлича се от листата на растение, наречено Stevia rebaudiana. Това растение се отглежда заради сладостта и лечебните си цели от векове в Южна Америка. Няколко сладки съединения се намират в листата на стевията. основните са стевиозид и ребаудиозид .Стевиозидът е до 400 пъти по -сладък от захарта. Предлага се под формата на прах или под формата на таблетки. Има и различни течни разтвори за по -лесно дозиране. Употреба: за промишлено производство на сладки напитки, подходящи за диабетици.

Следователно стевията е много сладка, но на практика няма калории. Стевията може да понижи високото кръвно налягане при хора с хипертония с 6–14%. Както и понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет.

Нулевият гликемичен индекс е друго предимство на стевията пред захарта.

Кокосова захар

Кристализираната кокосова захар се извлича от цъфтящото кокосово дърво. Основната нейна характеристика е високото съдържание на витамини и минерали. Например, тази захар е богата на калий, калций и цинк, както и на витамин С и въпреки това съдържа малко фруктоза, което я прави идеален хранителен продукт.

Когато купувате кокосова захар, обърнете специално внимание на нейния състав: недобросъвестните производители често добавят към нея тръстикова захар – абсолютно идентична с бялата захар по отношение на броя на калориите и въглехидратите.

Кленов сироп

Емблематичният канадски кленов сироп е друг много популярен подсладител, който е идеален за направата на десерти и печени изделия (като вафли или палачинки).

В истинския кленов сироп никога няма добавки или консерванти. Точно като стевията, той е богат на вещества, които са изключително полезни за човешкия организъм: цинк, желязо и манган, както и на антиоксиданти. Този подсладител е много калоричен (около 260 килокалории на 100 грама) и затова не бива да се прекалява с него.

Фруктоза

Това е естествена захар, съдържаща се в зеленчуците, плодовете и меда. Има по-голяма сладост в сравнение със захарта с около 1,2-1,8 пъти. И въпреки че съдържанието на калории не е много по-малко от това на обикновената захар (грам фруктоза – 3,7 ккал, грам захар – 4 ккал), поради по-голямата си сладост, тя може да се добавя към напитки и ястия в по малки количества. Тоест, с нея се намалява калоричното съдържание на ястията. Малки количества фруктоза могат да се използват при хора с диабет, тъй като тя има по -нисък гликемичен индекс (фруктоза GI = 19, захар GI = 80).

Дневният прием на фруктоза е 30-45 g на ден. Основното предимство на фруктозата е, че е абсолютно безвредна, подходяща дори за деца.

Сироп от агаве

Сиропът от агаве е 1,4-1,6 пъти по-сладък от захарта и може да се използва като неин заместител в рецептите. Също така сиропът от агаве може да се използва просто като гарнитура за палачинки, вафли и сандвичи. Тъй като е на растителна основа, той се използва широко като алтернатива на меда за хората с веган начин на живот. Съдържа 90% фруктоза. Затова е подходящ за диабетици, но не и за хора с непоносимост към фруктоза.  На пазара има „менте“ агаве от най-обикновен преетикетиран глюкозо-фруктозен царевичен сироп.

Еритритол

Еритритолът е друг нискокалоричен подсладител. Той се среща естествено в някои плодове. Въпреки това, прахообразният еритритол, който се предлага в магазините, най-вероятно се получава чрез промишлен процес. Съдържа 0,24 калории на грам, или около 6% от калориите в равно количество захар, със 70% от сладостта на захарта. Еритритолът не повишава нивата на кръвната захар или инсулина, нито влияе върху нивата на кръвни мазнини като холестерол или триглицериди. Той се абсорбира в тялото от червата, но в крайна сметка се екскретира от бъбреците непроменен.

Ксилитол

Ксилитолът съдържа 2,4 калории на грам, или около две трети oт калориите на захарта. Той се среща естествено в различни плодове и зеленчуци. Получава се от естествени източници: кора от бреза или царевичен кочан. Ксилитолът има ползи за здравето на зъбите, намалявайки риска от кариес. Според някои проучвания върху животни, той може също така да подобри костната плътност, като помага за предотвратяване на остеопороза. Ксилитолът също не повишава нивата на кръвната захар или инсулина.

Якон сироп

Yacon сироп е друг уникален подсладител. Той се добива от растението якон, което расте в Андите в Южна Америка. Този подсладител напоследък стана популярен като добавка за отслабване. Той е много богат на фруктоолигозахариди, които функционират като разтворими фибри, които хранят „добрите“ бактерии в червата.

 

4.92/5 (12)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни