Skip links

Милена Асенова

Пътеводител в света на гастрономията

Автобиография

Милена Асенова е от хората, които знаят какво искат – и как да го постигнат. След като завършва Университета за национално и световно стопанство, тя започва работа в „Белведере България“, а после – и в други компании от сектора. Систематичната ѝ работа в сферата на кулинарията и виното ѝ дава ценната възможност да развие и култивира вкуса си, да опознае вселената на гастрономията, да установи ценни партньорства и да придобие увереността, че е готова за следващата важна стъпка в живота си – да основе не просто собствена компания, а собствена компания, която задава нови стандарти.

Вече повече от 15 години Милена Асенова е движеща сила зад “Олимпорт”. Тя създава компанията, с ясната идея , че българският пазар се нуждае от качествени и иновативни хранителни продукти, без които добрите кулинарни резултати са невъзможни.

Благодарение на непрекъснатото усъвършенстване на портфолиото на продукти и таланта да създава нови партньорства, днес “Олимпорт” е водещ доставчик на на продукти с доказан произход и постоянство в качеството в следните категории – маслиново масло, маслини, оцети и мазнини за пържене.

Още през 2007 г. “Олимпорт”  инициира революционната замяна на олиото със зехтин в салоните на ресторантите. Съвместно с Андре Токев, компанията инициира първата зехтинова вечеря в България. Разработва и пуска на пазара два собствени продукта, които бяха отличени с награди за качество и иновации.

Компанията поддържа постоянни връзки с партньорите си в България и участва ежегодно в международни хранителни форуми и срещи с водещи световни шеф готвачи. Благодарение на тази стратегия “Олимпорт” следи световните тенденции и  разширява продуктовото си портфолио.

“Олимпорт”,  в лицето на Милена Асенова, подкрепя и работи за различни каузи.

Най-важната от тях е да вдъхнови младите готвачи на България да останат и да се развиват в бранша, да им помогне да повишат квалификацията си. “Олимпорт” работи за каузата чрез инициативи за модернизация и осъвременяване на обучението в професионалните училища в България. Компанията ежегодно подкрепя “Национална кулинарна купа на България” и осигурява награди за всички отличени и доказали се ученици в категорията “Млад готвач”.  През 2023 г. подкрепи организационно, оказа признание на всички записали се в конкурса ученици и техните преподаватели и отдели внушителен награден фонд за победителя в тази категория.

“Вярвам, че състезанията развиват кулинарията, стимулират придобиването на нови умения и са сцена за обмяна на опит “, казва Милена Асенова в статия за списание Forbs.

„Олимпорт“ осигурява и безвъзмездно продукти за обучението и подготовката за кулинарни състезания на учениците в професионалните училища по туризъм и готварство в страната и в Кулинарна HRC академия. Наред с това Милена Асенова води лекции и провежда продуктови обучения.

„Олимпорт“ е посветена и на каузата да подкрепя българските производители и иноватори. Затова ще видите логото и продуктите ѝ в няколко колаборации и създаване на общи продукти с вдъхновени български производители. „Олимпорт“ е и горд представител на първия български бранд в портфолиото на компанията – орехово и лешниково  олио „Гурмоли“ и през 2024 г. ще продължи да работи в тази посока.

Критериите  на Милена Асенова са еднакво взискателни както при избора на вносни продукти от Гърция, Италия и Испания, така и при решението с кои български производители да представлява, или да разработят продукт заедно.

Тя е радетел на каузата за качествената храна и се бори с измамите и фалшивите продукти на пазара.

“Хората трябва да се хранят с качествена храна и знаят какво купуват. Те не трябва да бъдат подвеждани, а професионалните готвачи да бъдат отговорни за продуктите, които пазаруват за ресторантите, където работят”- категорична е тя.

Милена Асенова работи усилено и вярва в успеха на позитивните промени в гастро бранша. Тя е готова винаги да помага, да споделя знанията си, да вдъхновява и вярва, че заедно можем!

 

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни