Skip links

Блендер

Loading

Всяка професионална кухня разполага с блендер, който е удобен и практичен уред за обработка на храни.

Блендер (английски Blender) е електрически уред, предназначен за нарязване на храна, за приготвяне на смутита, на напитки, на мусове и др..

Ето малко сведения за него – той е създаден 1922 г. от Стефан Поплавски в САЩ. Става дума за уред за направата на млечни шейкове и сладоледени смеси с газирани напитки. Първите уреди от този тип имали въртящи се ножове в дъното на метален контейнер. по-късно Фредерик Осиъс прави изменения в устройството и го патентова. Но пък за разпространението на новия уред едно рамо удря музикантът Фред Уоринг, който имал язва и трябвало да спазва течна зеленчукова диета.

Блендерите за дома и професионалната кухня се различават.

Втория вид модели са от неръждаема стомана, удароустойчив поликарбонат, увеличена мощност, здравина и обем на купата. Те често са с шумопоглъщащ корпус. По правило блендерите с мощност под 1500 W и въртенето на ножовете под 20 000 оборота в минута не са професионални.

Прочетете още: Основни видове нарязване на зеленчуци

Блендерът обаче не винаги е препоръчително да се използва за обработка на някои хранителни продукти. Има такива, които могат да загубят полезните си свойства, апетитния си външен вид, или просто да развалят уреда.

И така, ето някои храни, които не би трябвало да се обработват в блендер.

  • Ядки

Ядки или други много твърди храни като кафе на зърна или какао на зърна не трябва да се поставят в блендер. Доста трудно е да се раздробят и има възможност те да блокират острието и да счупят устройството. Най-добре е тези храни да се поставят в специално устройство като мелничка или кафемелачка.

Натуралните сокове имат много ползи за здравето, а тези, приготвени от зеленчуци, са доста разпространени напоследък. Важно е да не се добавят зеленчуци със стайна температура в блендера – остриетата му няма да страдат от него, но определено ще придадат на здравословния коктейл не най-апетитния кафяв цвят, плюс това такава напитка ще загуби всички ползи. За да се запази естествения цвят на сока, се поставят продуктите в хладилника за около пет минути, преди да  се обработят.

  • Прекалено замразени плодове

Разбира се, някои от основните съставки в смутитата са замразените плодове. Въпреки че са вкусни и лесни за приготвяне, не трябва да се използват в блендера, когато са напълно замразени. Това може да го повреди. Предварителното частично размразяване на плодовете може да коригира ситуацията.

  • Продукти със кости

Въпреки че това изглежда като очевидно, мнозина не тестват щателно пилешки или рибни парчета за кости, когато ги добавят в блендера.

  • Сушени домати

Сушени домати могат да се обработят с този уред само ако е нов и високоефективен. В противен случай тяхната текстура може да го блокира. За да се обработят безопасно, трябва да се накиснат във вода преди това.

  • Варени картофи

Ако се ползва блендер за картофи или други зеленчуци с подобна текстура, получава се вискозна, лепкава, неприятна на вид маса. Поради тази причина се препоръчва да не се използва такова устройство за приготвяне на картофено пюре.

  • Изключително горещи течности

Ако се слагат прекалено горещи течности в уреда, възможно е парата да причини експлозия на сместа. Това може да причини не само голяма бъркотия в кухнята, но и изгаряния на кожата.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни