Skip links

Валентин Димитров

Пътеводител в света на гастрономията

Автобиография

Валентин Димитров е родом от Габрово, а страстта му към кулинарията е от ранна възраст. Тя е провокирана от баща му, който е собственик на голям ресторант с класическа кухня в родния им град. В техния дом за семейните празници се е спазвала традицията всички заедно да приготвят торти и празнични ястия. След основното си образование Валентин е приет в ТОХ Габрово със специалност „Хляб и хлебни изделия“, но по стечение на обстоятелствата завършва средното си образование в друго учебно заведение.

2016 година заминава за Великобритания и там завършва Professional chef diploma lv.3 в централния колеж на Нотингам.

Докато учи, амбициозният младеж, паралелно работи в гастро пъбове  (The Botanist, The Nedd Ludd), както и за футболния отбор на Derby County. Но най-дълго остава във френски ресторант, където става Juniour Sous Chef. Кариерата на Валентин върви стремглаво нагоре и той има няколко успешни години в ресторант с 1 Мишлен звезда (Hambleton hall на Арън Патерсън) и 2 Мишлен звезди (L`enclume на Саймън Роган), който 2022 печели и 3-тата си звезда.  Там той усвоява тайните на класическата и модерна френска кухня.

Прибира се в България, но изкарва един летен сезон в Исландия.  Там Валентин работи в малък ресторант в най-северната точка на Исландия – Акурери, като придобива добри познания за различни видове риби и традиционни скандинавски ястия. Той споделя, че това е било ценен опит за развитието на неговата професионална кариера.

В момента Валентин Димитров работи като главен готвач в реномирания Гранд хотел Пловдив. Страстта на Валентин към професията е все така голяма и той не изпитва умора да усъвършенства своите готварски умения с кулинарна литература и иновативни практики.

В свободното си време обича да кара планинския си велосипед по нови и непознати за него места.

Мотото в живота му е: „В природата не оцелява най-силният, а този, който е най-приспособим към промяната.“

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни