Skip links

Георги Котев

Пътеводител в света на гастрономията

Автобиография

Казвам се Георги Котев и съм роден 1977 година. Основното си образование завърших в кварталното училище в Симеоново, а през 1995 – Техникума за обществено хранене, който сега е Професионална гимназия по туризъм, със специалност „Готвач“. И оттогава неизменно се занимавам с тази професия.

Началото не беше лесно.

Кариерата ми започна в няколко софийски ресторанта, а желанието ми да трупам опит и знание ме караше доста често да сменям работното си място. Катализаторът на кариерата на Георги Котев, според мен, погледнато критично, беше работата в хотел „Хилтън“. Там след година и половина реших да продължа кариерата си в чужбина – именно в Ирландия, където в две години работих като Junior Sous Chef.

След което се завърнах в България.

Започнах работа като Sous Chef  в хотел „Кемпински“, София, а след една година получих предложение да стана Exekutiv Sous Chef в „Кемпински Гранд Хотел Ермитаж“, Варна. Една година по-късно спечелих и приза „Готвач на Годината“, а междувременно помагах при отварянето на хотел „Кемпински Гранд Арена“ в Банско и „Кемпински Хотел Н`Джамена“  в Африка.

Станах един от основателите на Българската асоциация на професионалните готвачи, която създадохме през 2005 година. През следващите няколко години бях Главен готвач в хотел „Катарино“ и ресторант „Тоскана“ в София. От 2011 година живея и работя в Швейцария. Там четири години работих в ресторант с 16 точки по Гурмео и една звезда Мишлен.

Бях главен готвач в един от най-красивите хотели на езерото Тун.

От началото на 2018 година отговарям за кухните на 5 кораба и ръководя по стандартите на SV- Group кухненските операции на тях. В момента завършвам обучението си като Chef Koch mit Eidgenössischer Fachausweis. Тоест, става дума за втората по величина готварска степен в Швейцария. Имам завършен курс за Lehrmeister in Kоchberuf. Това ми дава право да обучавам ученици и нови кадри в невероятно разнообразния и динамичен свят на кухнята.

И едва ли с това приключва биографията на Георги Котев, но бъдещето ще покаже…

Вярвам, че този сайт е едно истинско предизвикателство за мен!

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни