Skip links

Йордан Касабов

Пътеводител в света на гастрономията

Автобиография

Йордан Касабов е роден от крайдунавския град Силистра. От малък усеща специфичните разлики в гозбите на своята майка  и двете си баби. Като дете обича да си похапва доста. На шега, баща му казва за него, че от възможни 24 часа, Йордан може да яде 25 пъти. 

Прекарвайки летните си ваканции по селата, младежът с удоволствие помага в приготвянето на домашно произведени продукти. Завършва средно специално образование в ПГПТ “Евлогий Георгиев”, гр. Силистра със специалност “Технологичен и микробиологичен контрол”. 

Йордан Касабов от 2013 година започва да  се занимава професионално с кулинария, след като се записва в Кулинарната академия HRC. Признава, че в началото не си е представял с какво точно се захваща. Но страстта му към готвенето и стремежа да научава повече от необятния кулинарен свят, бързо го пленява. 

За краткия си, но доста качествен и пълноценен опит, покрива стажове в Амстердам и Калифорния. Като стажант в хотел Okura е първият, който успява да влезе в ресторантите им Ciel Blue и Yamazato, които са съответно с по две и една Мишлен звезди. 

В Сан Франциско стажът на Йордан е в Cavalo Point  в рамките на една година. Той е първият стажант, който е успява да премине през всички шест станции в ресторанта. 

След като завършва HRC, Йордан Касабов работи в различни ресторанти в Холандия и Англия, но от самото начало основната му цел е да натрупа стабилен опит, за да се върне в България. Въпреки изкушаващите предложения да остане в Лондон, той през 2019 година се установява в гр. София като започва работа в ресторант “Андре”. 

От две години живее и работи в гр. Варна, развивайки кухня за планирано и здравословно хранене. 

Йордан, на база натрупания опит, е на мнение, че продуктът е основата и 50% от всяко ястие. Въпреки новата си страст към здравословното хранене, той си остава готвач, който е фен както на бабините  гозби, така и на стилната вечеря в изискан ресторант.

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни