Skip links
Камадо (Кamado) и Мушикамадо (Mushikamado)

Камадо (Кamado) и Мушикамадо (Mushikamado)

Loading

Камадо (Кamado) и Мушикамадо (Mushikamado) грил – защо и днес тези уреди за топлинна обработка са широко използвани в професионалната кухня

Кamado е японската дума за печка или готварска печка. Тя има корен в корейската дума gama (가마), което означава buttumak (огнище).

Подвижното Камадо, наречено Мушикамадо, привлича вниманието на американците след Втората световна война. Мушикамадо е кръгла глинена купа с подвижен куполен глинен капак, работи с дървени въглища и обикновено се среща в Южна Япония.

Mushikamado се произвеждат от различни материали, включително температурно високоустойчива керамика, огнеупорни материали, стомана, традиционна теракота или смес от портланд цимент и натрошена лава.

Външните повърхности варират от керамична глазура с гланц, боя, текстурирана мазилка или керамични плочки. Съвременните керамични и огнеупорни материали намаляват напукванията. Една или повече решетки се окачват над огъня, за да осигурят готварската (ите) повърхност (и) за храна. Отвор за тяга в долната страна на модула доставя въздух за горивото.

Има и контролируем отвор в горната част на капака на купола за излизане и на въздуха от готварската печка. Температурата се контролира чрез регулиране на 2 вентилационни отвори. Цифровите устройства за контрол на температурата могат да бъдат инсталирани с помощта на малък вентилатор за регулиране на въздушния поток. Камадо от висок клас е със слоеве изолация, които създават условия за готвене с нисък въздушен поток и се отварят самостоятелно.

Дървени въглища – защо?

Скарите на Mushikamado обикновено се захранват с въглища, но могат да се горят сухи клонки, слама или дърво.  Самата керамична конструкция не влияе на вкуса на храната(без метален вкус).По същите причини дървените въглища произвеждат малко пепел и са предпочитани. Брикетите като гориво съдържат много добавки, които могат да променят вкуса на храната.

Използване.

Mushikamado е предназначен за приготвяне на ориз на пара и се използва от японски семейства за церемониални поводи. Той е универсален и може да се използва за скара и опушване.

Самото Кamado е с прецизен контрол на въздушния поток (и по този начин на температурата), благодарение на  вентилационната система. Те се ползват за печене на месо, риба, морски дарове, зеленюуци. Готовите продукти са много сочни, с хрупкавост на кожата на месото и еднакво покафеняване. Например, пушените патешки гърди и пиле в бира, приготвени на този уред са много. сочни.

Използването на керамични скари или Камадо е характерно днес за цяла Европа. В някои европейски страни те са по-популярни, отколкото в други. В Източна Европа те са приветствани като стари приятели. Те се смятат за готварски печки тандир, далечен братовчед на индийската скара и фурна за хляб.

Нашата препоръка за най-добрия грил Kamado е за този, нкойто е комбинация от иновативни функции, гъвкавост и ефективно готвене на добра цена.

Предлагат се на пазара:

  • 12, 13, 15, 18 инчово Mini Kamado Ceramic BBQ Grill
  • 22, 24 инчово Classic Kamado Ceramic BBQ Grill A
  • 24, 29 инчово Large Kamado Ceramic BBQ Grill
  • 29 инчово Super Kamado Ceramic BBQ Grill

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни