Skip links

Хигиена при работа с месо

Loading

Хигиена при работа с месо – на какво следва да се обърне внимание?

Месото е естествен продукт. Напълно нормално е върху него да има микроорганизми, когато то е сурово. Спазването на хигиенните норми и добри производствени практики гарантират безопасността му при консумация.

Не само хората използват обичат месото и го използват като храна.

Микроорганизмите също оценяват неговите качества и се възползват в пълна степен от него като храна. Това е причината, поради която месото често се „превзема“ от микроорганизми – особено от бактерии.

По принцип няма храна, която да  не съдържа микроорганизми. Те всъщност вече са живели с животното, така че месото автоматично влиза в контакт с бактерии по време на клане. Благодарение на строгите хигиенни разпоредби обаче количествата са толкова малки, че са безвредни за хората, ако са спазени при работа.

  • Не бива и да се забравя, че повечето от тези бактерии са безвредни за нас. Те „само“ развалят месото, като консумират хранителните му вещества и създават, например, неприятни миризми или лепкава повърхност.
  • Кои бактерии обаче са опасни за здравето на човека? Има бактерии, които могат да причинят за сериозно хранително отравяне – това са E. Coli, Salmonella и Campylobacter.

Хигиени правила при работа с месо

  • Работете чисто – за да предотвратите бактериални инфекции, винаги трябва да приемате, че върху месото вече има някакъв вид микроорганизми. А това означава добро измиване на ръцете със сапун преди и след боравене със сурово месо. Използването на чисти ръкавици е задължително – след работа се изхвърлят. Никога не се извършва повече от една операция в кухнята с едни и същи ръкавици.
  • Съхранявайте суровото месо правилно – в хладилник при температура под +5°C или във фризер при минимум –18 ° C веднага след получаването.Не бива да се прекъсва прекъсва хладилната верига. Месото трябва да е в най-студената зона в хладилника.
  • Месото обикновено губи малко червеникав сок, когато се съхранява. Този сок е смес от вода и миоглобин-мускулен протеин, който му придава червения цвят. Винаги отстранявайте тази течност. Тя е възможен източник на бактерии. Никога не изплаквайте месо с вода. Защото това не убива бактериите, а по-скоро ги разпространява в кухнята. Достатъчно е да се подсуши с кухненска хартия.
  • Не бива сок от месото да попада в хладилника и да влиза в контакт с други продукти. То се съхранява най-добре в запечатана оригинална опаковка. Ако трябва да се разопакова, след това се поставя в чист съд, който задължително трябва да е закрит с фолио или капак.
  • Почиствайте работните уреди и инструменти – става дума за дъските за рязане и ножовете след контакт със сурово месо. С горещата вода и препарат за миене е най-добре. Трябва кухненските инструменти да се мият в съдомиялната машина при поне 65 ° C минимум 1 път на ден. След това най-добре е да се подсушат с кухненска хартия или да изсъхнат на въздух.
  • Не подценявайте и чистоттата на кухненските кърпи. Бактериите се събират и в тях. Затова те се сменят често и се перат на поне 60 ° C.
  • Гответе и консумирайте месото безопасно – студът само временно инхибира микроорганизмите, топлината гарантирано ги унищожава. Следователно винаги трябва да се приготвя чпо-чувствителното месо като пилешко или кайма  до над 70 ° C, като това трябва да е температура измерена в центъра.

Хигиени особености при работа с кайма, пилешко и маринати.

  • Кайма – бактериите се размножават предимно върху повърхността на месните продукти. При производството на кайма месото увеличава своята повърхност хилядократно и по този начин предлага на микроорганизмите повече жизнено пространство. Винаги трябва да готвите каймата и продукти от кайма до пълна готовност.
  • Пилешко месо – в него често се откриват бактерии, които са вредни за здравето на човека. Ето защо се изисква особено внимание при боравене със сурово пилешко. Винаги използвайте предназначените за пиле дъски и ножове. Придържайте към горните правила особено стриктно. Също така, уверете се, че вашето пилешко месо винаги е добре изпечено. Температурата на сърцевината е нужно да е най-малко 70 ° C, тоест, вече не излиза червен сок и месото може лесно да се отдели от костта.
  • Маринати – те влизат в контакт със суровото месо и по този начин има и бактерии, които след това се размножават в течността. Никога не трябва да използвате остатъци от марината като студен сос. Той не бива да се консумира. Маринатата, която все още не е била върху месото, може да се обработи температурно и след това да се използва като сос.

Хигиена при работа с месо – вярваме, че предложената информация е била полезна за вас в работния процес.

4.17/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Пиканя (Picanha) - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Пресни яйца: характеристики - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни