Skip links
Барово оборудване

Барово оборудване

Loading

Изборът на барово оборудване се определя от вида на заведението и клиентската база.

Наличното барово оборудване е необходимо за работата на бармана. Само когато се вземат предвид всички нюанси – интересите на потребителите и интересите на фирмата, която предоставя услуги – бизнесът ще тръгне нагоре. В този смисъл  качеството на оборудването за един бар не трябва да се подценява.

Какво количествопосуда трябва да има в един бар?

На пръв поглед това е трудна задача, но решението е много просто. Обемът на закупеното барово оборуднване в тази категория зависи от броя на местата.

Например ресторант има 100 места. Всеки вид посуда има свой коефициент. За чаши за сок, различни вина е 1,5, за вода – 2,8. Ако умножите броя на местата (100) по 1,5, ще получите 150. Добавете още 10% (отчитайки потенциално счупени) и в крайна сметка ще получите 165 броя. За бар цифрата може и да е по-малка, но принципът на изчисление е същият. Препоръчително е и да се вземе предвид частта, която ще бъде на масите и в мивката.

Какво е необходимо преди всичко за бара?

Целият арсенал на бара обикновено се разделя на 2 категории: основен и спомагателен. Това не означава, че не може да се харчат пари за „малки неща“. Това е опасна заблуда.

  • Основните неща включват: машини за приготвяне на кафе, блендери, миксери, сокоизстисквачки, хладилни устройства.
  • За спомагателни се считат: инвентар (джигери, контейнери, термометър, тирбушон, филтър, сито, нож, дозатор, лъжици, ледотрошачка). Както и съдове за бар плота (различни видове чаши, купи за сладолед, халби за бира). В тази категория са и приборите за сервиране (чинии, чинийки, поставки за салфетки, комплекти ножове, вилици и лъжици, пепелници).

Ако има няколко бармана, всеки трябва да има индивидуален комплект от мерителна чашка, цедка, шейкър, барова лъжица, отварачка, тирбушон и др.. Ако посещаемостта е висока,тогава има смисъл да се закупят допълнително сифони, резачки  за лимон.

Защо качеството на баровото оборудване има значение?

Оборудването на бара с евтини прибори и съдове, ако не днес, то със сигурност утре, няма да се отрази най-добре на финансовото състояние на собственика. Посетителите преди всичко отбелязват формата и вида па оборудването на бармана. Неръждаемата стомана е особено издръжлива и лесна за гподдръжка.  Шейкърите винаги трябва да са лъскави. С качествени прибори барманът ще бъде по-уверен в демонстрирането на своите способности. Качеството на баровото оборудване е въпрос на престиж на заведението и уважение към гостите.

Любопитно: формата на чашата влияе върху вкусовото възприятие на различните напитки.

  • Бялото вино предпочита чаша със столче  с вместимост 300 мл.
  • Горната част на чашата за червено вино е много по-тясна, а обемът е 2 пъти по-голям. Тази форма  позволява да се усети по-дълбоко вкуса.
  • Чашите с високо столче и издължена горна часта са идеални да задържат по-дълго мехурчета на шампанското или на пенливото вино

И накрая!

Консумацията на алкохолни напитки на бара е цял ритуал. Важни са не само самите напитки, но и начина, по който се сервират. В днешно време баровете имат възможност да избират измежду огромното разнообразие от чаши за вино, уиски, коняк и друго оборудване. Начинаещият ресторантьор трябва да знае всичко за баровото оборудване и по-конкретно какво ще е нужно точно за неговия бар.

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни