Skip links

Български сортове праскови

Loading

Български сортове праскови – видове и специфика

Родината на прасковите е Китай. Те са се появили там преди 3000 години. След завоеванията на Александър Македонски това плодно дръвче идва в Европа и едва след това се разпространява по целия свят. Прасковите  обичат горещ климат и е възможно да достигнат до 8 м височина. Тънката кора на сладкия плод е покрита с власинки. Цветът зависи от сорта, има различни вариации: от зелено-бяло до жълто-оранжево. Плодовете могат да бъдат големи – до 10 см в диаметър, вътре в тях има голямо семе с ядро ​​с бадемов аромат.

Полезни свойства на плодовете

Крушите са с висока биологична стойност, която се определя от съдържанието на захари, киселини, пектин и други. Те имат разнообразно витаминно съдържание – С, А, В1, В2, В5, и фолиева киселина, както и минерални соли на калия, калция, магнезия, фосфора и желязото. Наред с богатото си съдържание на полезни вещества, прасковите са много привлекателни на вид и имат приятно освежаващ и утоляващ жаждата сок, нежна консистенция на месото. Те се отличават с хармонично съдържание на захари. Органичните киселини и ароматни вещества, които определят богатството на вкуса им ги правят желана храна и за здрави, и за болни хора. От прасковите предимно се получават сладка, компоти, по-рядко сушени плодове. Популярно е пияното сладко.

Български сортове праскови: видове

  • Юлска едра е сорт праскова, селекциониран в България. Плодовете му са едри, кълбовидни, жълти, в по-голямата си част – оцветени в червено, по-интензивно към върха. Плодовото месо е жълто, умерено меко, топящо се, сочно, възкисело-сладко, с приятен вкус. Костилката е средно едра и при добре узрелите плодове се отделя. Прасковите са подходящи и за преработка в сладка, мармалади, компоти.
  • Петричка е принадлежи към български сортове праскови и е селекционирана у нас. Масовото узряване на плодовете е в периода 14–21 септември. Те са едри до много едри, кълбовидни, симетрични, жълти, отчасти покрити с размита червена окраска, която преминава в ивици и петна. Плодовото месо е жълто, достатъчно плътно преди пълна зрялост и сочно. Има нежни жилки, възкисело-сладко е и добро на вкус. Костилката е средно едра и се отделя. Плодовете са подходящи и за преработка в компоти, ушави и мармалади.
Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни