Skip links
Ябълки - плод с много приложения

Български сортове ябълки

Loading

Български сортове ябълки – кои са те и с какво се характеризират?

В началото следва да уточним, че тези плодове се отглеждат от почти 5 000 години. Спорно е коя е тяхната родина. Според една от теориите, става дума за територията на съвременен южен Казахстан и Киргизстан. Оттам по времето на Александър Македонски или други преселения идва в Европа. Друга теория гласи, че родината на плодното дърво е районът между Каспийско и Черно море, а после то е пренесено в други части на света.

Представяме ви български сортове ябълки и вкусовите им показатели с оглед на тяхната употреба. С времето те са се утвърдили в местното овощарство като сортове с отлични показатели.

Ябълка Петровка

Ябълка Петровка е традиционен сорт с дребни, зелени и червени плодове, със специфичен аромат и сладко-кисел вкус. Името й се обяснява с това, че този сорт зрее рано през лятото и се поднася на традиционната трапеза на Петровден. Богата е на витамините А, C, E, B, различни минерали: калций, калий, натрий, мед, манган и пектинови вещества. Съдържанието на фенолни вещества я поставя сред плодовете с доказан антиоксидантен потенциал. Подходяща е за получаване на сладка, мармалади, пестили и ошави. 

Ябълка Карастоянка

Това е български сорт ябълка, при която кожицата е плътна, гладка, лъскава, червеникава с надлъжни ивици, със сиво-бели точки и синкав восъчен налеп. Месото е бяло, плътно, крехко, сочно, сладко, киселичко, слабо ароматично, с добро качество. Плодовете узряват през втората половина на септември и началото на октомври. Могат да се съхраняват до края на март. Подходяща е за производство на ароматни желета, инфузии и напитки, като пелин.

Ябълка Айвания

Айвания е традиционен български, зимен сорт ябълка. Плодовете са средно едри, тъпо конусовидни, зелено-жълти, с червенина откъм слънчевата страна. Кората им е тънка, а месото – чисто бяло. Използват се за консумация в прясно състояние, но също така и под формата на сладко, мармалад, желета или печени на фурна. 

4.38/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни