Skip links
Вентилация и климатизация 

Вентилация и климатизация в заведение за хранене

Loading

Вентилация и климатизация – защо без тях заведението за хранене не може да функционира?

Всички заведения за хранене трябва да задоволят очакванията на своите клиенти както с безупречна храна и високо ниво на обслужване, така и с приятна обстановка. Тоест, нужно е  да се поддържа и осигури за всеки сезон оптимален микроклимат в кухнята и салона. Става дума за подходяща климатизация и вентилация  на заведението за хранене. Задължително трябва да се бъдат съобразени с архитектурните особености и интериорния дизайн. В същото време не трябва да се забравя, че цената на климатичната и вентилационната система е висока, но пък е добра инвестиция за развитието на заведението за хранене.

Когато се избират модели вентилационни и климатични камери, то трябва да се предвидят за 3 секции: кухня, салон и сервизни помещения. Най-доброто решение са многозонови или мулти-сплит системи за климатизация, които се съчетават с система за захранваща и изпускателна вентилация. Те са с централно управление, което е много удобно. В България могат да се закупят разнообразни модели вентилационни и климатични камери. Важно е преди това да се запознае собственикът с техните технически параметри. Те  са необходими за високоефективна филтрация  и пречистване на въздуха от миризми в процеса на готвене, пушек. Някои от тях имат и антибактериално и антивирусно действие.

Добър избор за заведенията за хранене са и каналните вентилатори

Вътрешният им модул е с мощен вентилатор за преодоляване на аеродинамичното съпротивление във въздуховодите. Те са със скрит монтаж  и по този начин не развалят интериора. Този тип уреди могат едновременно да обслужват няколко помещения. В същото време отлично се комбинират с друг тип климатични и вентилационни устройства.

Прочетете повече за неутралното оборудване в професионалната кухня ТУК.

Смукателен чадър – защо върши чудесна работа?

Смукателните чадъри са идеални за професионалната кухня. Те поемат различни миризми. Точно такова оборудване поема миризмите от процеса на готвене, предпазва от  разпространението на бактерии и служи за  комфортен микроклимат при работа. Смукателният чадър се монтира обикновено над уреди за топлинна обработка.

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни