Skip links
Вода

Вода

Loading

Вода – защо без нея няма живот?

Водата в човешкото тяло има различни функции. Тя помага за превръщането на храната в енергия, регулира телесната температура, участва в метаболизма, защитава жизненоважни органи, смазва ставите и премахва различни отпадъци от тялото. 

От хигиенна гледна точка 1 литър питейна вода не трябва да съдържа повече от 0,5 грама соли. Това са предимно бикарбонати, сулфати или хлориди на натрий, магнезий и калций. От голямо значение за определяне на качеството на водата за хората са химичните елементи, които се съдържат в нея в незначителни концентрации, но въпреки това играят важна роля в много физиологични функции.

Става дума за някои микроелементи, например йод, бром, флуор. Съдържанието им в литър вода се изразява в милиграми, но дозировката трябва да е много точна. Така например, ако един литър вода съдържа по-малко от 0,5 милиграма флуорид, тогава се провокира появата на зъбен кариес, а концентрация на флуор от 1,0-1,5 милиграма на литър може да причини зъбна флуороза.

Но и не бива да се стига в другата крайност – липса на соли. Така се влошават вкусовите и хигиенните свойства на водата. Дестилираната вода се усеща като безвкусна и неприятна. Физиологично тя е вредна за хората, тъй като понижава осмотичното налягане вътре в клетките. 

Загуба на вода – опасна ли е?

Човек губи 1,5 – 2 литра вода на ден. Това означава, че трябва да приема същото количество вода. Според научни експерименти човек започва да изпитва жажда, когато количеството вода в тялото му намалее с 1 – 2% (0,5 – 1,0 l). Правилният режим на прием на вода е важен за запазването на физиологичния воден баланс.

Приблизително 40% от дневната нужда на тялото от вода се осигурява чрез храната. А останалата част идва под формата на различни напитки. Ако тялото получава достатъчно вода, човек е по-енергичен и издръжлив.  В противен случай се говори за обезводняване на организма. Симптомите на дехидратация включват: суха кожа, сърбеж, умора, лоша концентрация, главоболие, високо кръвно налягане, нарушена бъбречна функция, суха кашлица, болки в гърба и ставите. Нормата за прием на вода се изчислява така: 30 ml на 1 kg телесно тегло.

Все пак има фактори, които имат роля за приема на вода. Такива са: възрастта, нивото на активност и факторите на околната среда, като топлина

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни