Skip links

Първи гастро семинар в България

Loading

На 17 ноември в зала 128 на Икономически университет – Варна се проведе първия гастро семинар в България при голям интерес

Темата на първия гастро семинар беше: “Меню – ключова съставка на успешния ресторант.”

Организитор на събитието е Колежът по туризъм към Икономически университет, Варна, съвместно с обучителната платформа Chef and Gastro.  Включиха се присъствено и онлайн студенти от Колежа по туризъм, Икономическия университет, гимназиите по туризъм от Варна, Добрич и други градове, както много специалисти от бранша: над 450 души общо. Организаторите заявиха своята позиция – да мотивират повече млади хора за кариерно развитие в сферата на ресторантьорството с този и последващи семинари.

 

Проявата бе открита от заместник-министъра по туризъм г-жа Мариета Георгиева и приветствана от директора на Колежа по туризъм към Икономически университет, Варна – проф. д-р Велина Казанджиева.

 

Георги Котев и Желязко Каракашев модерираха семинара, но темата бе много обемна. По този начин въпросите за калкулирането и рецептирането останаха да бъдат представени на следващия семинар. Организаторите акцентираха, че платформата Chef & Gastro предлага съвременни програми за обучение, самообучение и квалификация на кадрите в ресторантьорската и хотелиерската индустрия.

Изключително интересни бяха презентациите на лекторите – академични преподаватели, сомелиери, готвачи и специалисти в сектора:  

В техническо отношение след почивката онлайн връзката бе нарушена и това попречи на дистанционно участващите  да проследят целия семинар.

Георги Котев даде и старт на конкурса за най-добра рецепта, съставена от ученици. Наградата е професионален комплект готварски ножове. Рецептите ще бъдат публикувани на сйта  Chef and Gastro.

Първият гастро семинар даде заявка, че е нужна голяма промяна в сектора, че трябва да се работи много, за да се получи качествен продукт.

А това означава нови регулярни семинари и практически обучения, които да бъдат тясно профилирани тематично и съобразени с аудиторията, обобщи г-н Каракашев!

В заключение

Семинарът “Меню – ключова съставка на успешния ресторант” е оптимистично начало за голямата промяна в гастро и ресторантьорския сектор. Втората част на семинара  предстои още в началото на 2024 година.

Запис на първа част на семинара може да гледате тук:

 

 

 

 

 

 

5/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни