Skip links
Готвене на дървени въглища

Уреди за готвене на дървени въглища

Loading

Готвене на дървени въглища –защо храната накрая е толкова вкусна?

Всъщност, това е стар метод за топлинна обработка на хранителните продукти, който днес е доста актуален в някои ресторанти и пицарии. В 21-ви век се използват за тази цел различни уреди за готвене с дървени въглища.

Дървени въглища – същност.

Те са специфичен материал, който е с около 90% въглерод. Когато дървените въглища се запалят, те започват да горят и да отделят топлина.  Остават накрая горещи въглени, които са с бяла пепел. Тоест, те вече могат да се ползват за приготвяне на храна на тях.

Най-често се използват скари, но има и други уреди, които работят на дървени въглища. Те могат да се контролират от майсторите готвачи. Важно е да няма пламък, за да може храната да стане при обработка на тях с нужното качество. Наличието на дим дава на готовата храна много специфичен вкус и аромат.

Вижте още: Физика на готвенето

Видове уреди за готвене на дървени въглища.

На пазара има различни модели уреди, но важно е да се знаят техните параметри преди да се закупят. Основно се разделят за домашна и професионална употреба.

В същото време се отличават по формата, размера, капацитета, мощността и материал, от който са направени. Условно  се предлагат следните уреди:

  • сферични – имат заоблена стоманена купа, която може да е на количка или свободно стояща с крака;
  • скари –те са най-често срещани и са доста разнообразни;
  • грилове тип Kamado – става дума за керамични модели, които намират приложение за приготвяне на хлебни изделия и пайове. Като и с тях се прави гриловане, опушване или задушаване.

Те намират приложение в професионалната кухня при неголеми ресторанти, защото има и професионални уреди, които се различават от тях – тоест те са по-мощни и с по-голям капацитет.

  • Фурна на дървени въглища – тип Josper – изработени са от висококачествена неръждаема стомана. Служи за готвене едновременно на месо, на риба, на пиле, на бургери, на пица и др.
  • Грил тип Parrilla (Аржентински грил) – това е отворена скара, която също е от неръждаема стомана. Дава възможност да се регулира височината на решетките за скара.
  • Robata Grill – здрав уред от неръждаема стомана. На няколко нива е и се ползва предимно за шоукукинг.
  • Hibachi Grill – елегантен преносим грил, който също се ползва за шоукукинг.
  • Грилове за пилета и грилове за шишчета – те са тясно профилирани за определен вид месо.
  • Фурни за пица на дървени въглища – идеални са за пицарии, защото са от неръждаема стомана и са с огнеупорен под за готвене на пица.

 

3.75/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни