Skip links
Камери за шоково замразяване

Камери за шоково замразяване

Loading

Камери за шоково замразяване – идеални устройства за свежа храна през цялата година!

Всеки е наясно, че размразените храни и ястия  в обикновен фризер губят външния си вид и вкусови качества след размразяване.

Хранителните продукти, зеленчуците, плодовете, билките, гъбите, размразени след шоково замразяване, имат почти същият свеж външен вид както преди. Реално по време на замразяването в интензивните охлаждащи камери в тъканите на продуктите се образуват водни микрокристали, които не развалят или разкъсват структурата им, докато при традиционното замразяване е точно обратното.

Интензивното охлаждане на приготвената храна е особено важно за заведенията за обществено хранене. Често е необходимо готовите ястия да бъдат замразени за определен период от време. Преди да ги поставите в фризери, храната се оставя да се охлади. Това естествено води до промяна. Камерите за шоково замразяване водят не само до спестяване на пари с цел печалба! Тези камери за шоково замразяване определено имат и други предимства.

Дават възможност за оптимално използване на производствените площи с 1,5 – 2 пъти.

Намаляването на площта, заемана от хладилно оборудване с 1,5 – 2 пъти, се постига поради малкия размер на камерите. Освен това те могат да зареждат не само стандартния брой контейнери за гастронорма (20 нива), но и до 25 нива. От гледна точка на икономии за заведения за хранене (особено с голям обем на производство), по този начин можете да замразите доста голям брой ястия и полуфабрикати и да спестите от времето за  замразяване.

Снижават загубата на тегло на продукта 2 – 3 пъти.

Камерите за шоково замразяване бързо намаляват температурата във вътрешноста на продукта, така че влагата вътре се превръща в микрокристали, а след размразяване продуктът запазва почти всички органолептични характеристики (вкус, цвят, мирис и консистенция). При обичайния метод на замразяване удълженото време за замразяване спомага да се образуват макрокристали, които при последващо размразяване развалят външния вид на продукта и разрушават вътрешната структура на клетките (влакната) на продукта. После по време на размразяването има обилно освобождаване на влагата. Тоест, налице е съответна загуба на хранителните свойства на продукта, както и на неговото тегло.

Намаляват времето за охлаждане и замразяване 3 – 10 пъти.

Това ви позволява значително да намалите разходите за енергия, а също така да използвате оборудването много по-дълго. В същото време скоростта на интензивно замразяване зависи от вида и консистенцията на продукта.

Изработени са от качествени материали.

Всички  такива устройства са изработени от висококачествени материали, които осигуряват идеална защита от корозия на конструкциите. В допълнение, те отговарят на международните хигиенни и санитарни стандарти. Налични са необходимите сертификати за съответствие.

Разходите за суровини се снижават, а свежестта им се запазва.

Храните, замразени в шокови камери, запазват тпървоначалната маса суровини, закупени за по-нататъшни кулинални процеси.  При традиционното замразяване, за да се охладят и замразят храните в камерите, първо се оставя да се охлади бавно при стайна температура. С тази технология те губят някои от най-добрите си качества и замръзват, като вече са стояли при стайна температура.. В допълнение, при традиционното охлаждане и замразяване, самият процес отнема доста дълго време (от 8 часа – времето, необходимо за охлаждане, до 24 часа – времето, необходимо за замразяване).

Удължават срока на годност на поставените в тях храни и продукти.

Ефективната система за качествено замразяване ви позволява да увеличите възможния срок на годност на замразените храни. Поради факта, че процесите на охлаждане и замразяване протичат много по-бързо в шоковите камери, развитието на много видове патогенни бактерии се забавя и след това спира буквално в първите минути. Това до голяма степен се дължи на факта, че температурата на въздуха вътре в камерата през първите 10 минути пада до -20 градуса.

 

2.5/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни