Skip links
Кухненски термометър

Кухненски термометър

Loading

Кухненски термометър – каква е неговата роля в кухнята

Кухненски термометър е едно от първите неща, които трябва да се закупят при организирането на професионалната кухня. На пръв поглед изглежда, че нe e нещо толкова важно, но това съвсем не е така.

За някои храни термометърът може да помогне да ги приготвите до желаната степен на готовност и да сервирате точно на момента. Например, когато приготвяте стекове, можете точно да контролирате степента на печене. Когато правите захарен сироп за меренг или в рецептата е посочена изрична температура на захарният разтвор изобщо не можете без този уред. Готвачите използват често в наши дни дигитален кухненски термометър за изпълнение на специфични задачи – наблюдение на състоянието на печени изделия, ферментацията на млечни продукти, приготвяне на карамел и други.

ВАЖНО!

Почти е невъзможно да се определи температурата на даден продукт, който е безопасен за консумация, на око или на време.

Калибриране на кухненски термометър – какво означава това?

Използването на кухненски термометър има смисъл само тогава, когато е точен. Веднага след закупуването му изпробвайте неговата точност и повторно контролирайте точността му през определени интервали от време по долуописания начин.

Направете си смес от вода и лед. Напълнете чаша или купа със смес от лед и студена чешмяна вода и изчакайте 2 минути, за да се стабилизира температурата. Сложете сондата на термометъра в сместа, без тя да допира дъното или стените на съда. Ако отчетената температура не е 0°C, настройте я чрез съответния бутон на 0 °C. Ако разполагате с аналогов термометър със стрелки, настройте го на позиция 0 градуса. Имайте предвид, че начинът на настройка е различен за всеки модел термометър.  По тази причина трябва да се четат указанията за него.

Състояние на готовност чрез измерване на температурата.

В процеса на готвене значение има не само първоначалната температура на съставките. Измерването на температурата е важно, за да се установи кога ястията са готови.

Не режете храната, за да видите дали тя е изпечена, а по-добре използвайте кухненски термометър. Така съвсем лесно може да прецените, дали парчето месо е достигнало желаната температура и е готово за сервиране.

Полезен съвет: инвестирайте в качествен термометър, това определено има огромна роля при приготвянето на някои храни и може да повиши и подържа тяхното качеството постоянно.

Споделете статията в социалните мрежи, ако Ви е допаднала.

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни