Skip links
Оризоварка

Уред за варене на ориз (оризоварка)

Loading

Имате ли уред за варене на ориз (оризоварка) в своята кухня?

Статията описва ползата от устройството оризоварка за приготвянето на ориз.

Модата на азиатската кухня започна да доминира в 21-ви век. Във всеки малък или голям град има, ако не ресторант, то поне закусвалня с ястия от японската, корейската, китайската, индийската, тайландската кухня. И както знаете, всяка от кухните от източния регион включва използването на ориз при доста ястия. Става дума както за див или култивиран ориз, така и за кафяв или със снежнобяли зърна….Но приготвянето на ориз не е лесна работа.

Каква е спецификата на технологията за варене на ориз?

Приготвянето на ориз е специфичен процес, който изисква постоянно присъствие и внимание от готвача. Деликатна зърнена култура, при липса на концентрация и опит, бързо се превръща от апетитни варени зърна в слепнала маса с неразбираема консистенция или дори загаря напълно по дъното на съда.

Приготвянето на ястие с ориз става доста по-лесно с оризоварка.

Съвременните модели на устройството, по принцип, няма да ускори процеса на приготвяне на ориза. Но дава опция това да стане автоматично и отваря възможност да се извършват други дейности в кухнята, докато оризът се готви сам.

Изключително функционално е, че оризоварката ще доведе продукта до желаното състояние и ще уведоми за края на процеса с определен сигнал. А тези уреди се програмират по такъв начин, че свареният ориз се поддържа при определена температура за определен период от време. Това е подходящо за обекти в които е имплементирана системата Cook and hold. В същото време хигиеничният начин за приготвяне на храната е много важен особено в заведенията за обществено хранене.

Самият уред има контейнер за варене на ориза и термостат. Съвременните модели са оборудвани с електроника, която контролира многобройните програми и настройки на този кухненски асистент. Всичко в него е подредено така, че температурата да не може да се повиши над тази, необходима за сваряването на ориза.

Любопитно!

Първите оризоварки са измислени от японски специалисти през 50-те години на миналия век и доскоро именно японските уреди, заемаха доминиращо място на световния пазар.

Преимуществата на уреда за варене на ориз са свързани със следните детайли:

  • Стъкленият капак ще помогне да се контролира процеса на готвене. По-добре е в него да има дупка за излизане на парата;
  • Незалепващотото покритие ще направи продукта, приготвен в уреда за варене на ориз, безупречен;
  • Контейнерът за приготвянето на ориза трябва да има измервателни линии. Така ще е по-лесно да се ориентира готвачът в необходимото количество ориз и вода;
  • Моделите с вграден таймер са за предпочитане: този механизъм значително улеснява кухненските процеси или по-скоро проследяването им.
  • Удобно е уредът за варене на ориз да е оборудван с предпазители и автоматично изключване. Това ще премахне възможността за пожар и ще има непрекъснат контрол.

Видове уреди за варене на ориз – според предназначението им.

  • за професионални кухни

За заведения за хранене, където в менюто има ястия с ориз, са нужни професионални уреди за приготвяне на ориз, което значително увеличава производителността на кухнята. Струва си да се избере уред въз основа на обема на основното тяло. Съвременните оризоварки за професионалната кухня имат много настройки. Съществуват и специални програми за приготвяне на ориз за суши.

  • за кухнята в дома

Моделите за дома са със значително по-малък обем. В наши дни те са подходящи за хора, които водят здравословен начин на живот. Но пък всяка домакиня би се почувствала щастлива с оризоварка, с която винаги приготвя храна с високо качество.

Ако статията  за уреда оризоварка Ви е допаднала, споделете я с приятели с бутоните по-долу.

 

4.62/5 (13)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Отглеждане на ориз и употреба - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни