Skip links
пенливи вина

Шампанско и пенливи вина

Loading

Шампанско и пенливи вина – това дали са 2 различни продукта…

Шампанското, което е неразделна част от празничните моменти от живота ни, идва от региона Шампан във Франция. Тази северозападна френска територия има почви, богати на креда и варовик, което придава на гроздето там по-висока киселинност. Това, от своя страна, придава на шампанското неговия фин вкус с по-ниско алкохолно съдържание. Това вино се състои главно от три сорта грозде, включително Шардоне, Пино ноар и Пино мение.

Разликата между пенливо вино и шампанско е следната.

Въпреки че са много сходни, те не са едно и също нещо.

  • Самото шампанско е пенливо вино, но не всяко пенливо вино е шампанско. Последното е строго регламентирано,то е защитена марка и трябва да идва от региона Шампан във Франция. Само седем определени сорта грозде трябва да присъстват в сместа.
  • Пенливото вино, от друга страна, не се придържа към много строги правила. Може да се състои от няколко сорта грозде, с широка гама от вкусове и стилове. Пенливите вина също са по-евтини от шампанското и могат да се доставят от всяка точка на лозаро-винарския свят.

Преди да вземете бутилка шампанско, е важно да знаете различните стилове и нива на сладост, така че да получите това, което търсите.

  • Doux или demi-sec е сладко шампанско, което се съчетава добре с плодове и сирене. Добър избор е да сервирате в края на хранене.
  • Ако търсите сух сорт, изберете сортове brut или extra brut. Със свеж, хрупкав вкус и лека стипчивост, тези видове шампанско могат да стимулират апетита и следователно трябва да се сервират преди хранене. Можете също така да ги пиете с леко сладки десерти като богат мус от тъмен шоколад или пай с горски плодове.

Пенливите вина също могат да са квалитетни.

Пенливите вина от долината на Лоара се произвеждат по същата традиционна технология като класическото шампанско. Те дори са били наричани шампанско, докато винопроизводителите от региона Шампан не започват да възразяват. В момента етикетът е с добавено Méthode traditionelle, за да обозначи истинско пенливо вино, произведено по традиционния начин .

Като цяло пенливите вина от долината на Лоара обикновено са отлично съотношение цена-качество: добрият пенлив Vouvray или Saumur обикновено струва около половината от цената на лоша бутилка шампанско.

Запомнете – във Франция пенливите вина се пият не само по празниците.

2.5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни