Skip links
Калкулации

Как да вдигнете печалбата на ресторанта?

Loading

Как да вдигнете печалбата на ресторанта. Това е въпрос който вълнува всички собственици и мениджъри на ресторанта!

Ясно е , че един ресторант може да бъде доста печеливш, ако има добро управление и изградена маркетингова концепция. И тук възниква един важен въпрос. Каква е средната сметка на клиента, която плаща в ресторант?

Смята се, че това е сумата, която един гост харчи средно в едно заведение за хранене. Като цяло това е така, но за собствениците на заведения тези данни играят по-значима роля.

След като се изчисли средната сметка, може да се анализират продажбите: далеч ли са от целта, какви инструменти ги увеличават, знаят ли служителите как да предлагат и продават. Ето това е средната сметка и по тази причина е важно собственикът на ресторанта или друго заведение за хранене да работи с нея.

Как да се изчисли?

Ето забавната част. Тъй като няма единна формула за изчисление, то трябва да направите цялостен анализ въз основа на пазарната информация, собствената рентабилност и други данни. Вземете предвид десетки нюанси: от концепцията и конкурентната среда до фактора сезонност, „седмична ставка“, време от деня и работно време.

Следователно няма да има две еднакви средни сметки дори в подобни заведения. И дори в един ресторант по различно време – например на бизнес обяд и в петък вечер – средната сметка може и трябва да бъде различна.

Това е единственият начин да оцените адекватно продажбите си. Работата е деликатна и собствениците на ресторанти е добре да направят изчислението с маркетолог.

Сега нека видим как да увеличим средната сметка, тоест, приходите на ресторанта. Какво може да се направи, така че посетителите да носят повече приходи на ресторанта с едно посещение?

Начини за увеличаване на средната сметка, тоест, брутната печалбата на ресторанта.

Метод 1. Обучете персонала си да продава добре.

Основните „продавачи“ в ресторантите са сервитьори (бармани, баристи и т.н.). Разговаряйки с гост, те могат:

  • Да предлагат допълнително ястие (и така разширяват поръчката);
  • Да препоръчат по-скъпо ястие;
  • Да предлагат ястие в същата ценова категория, но по-изгодно за заведението (освен ако, разбира се, това не противоречи на интересите, вкусовете и възможностите на госта).

Сервитьорите задължително използват и определени тактики за продажби. В идеалния случай просто наемете сервитьори, които знаят как да продават. Но има и вариант с обучение на персонала. Така всеки служител да разбере какво трябва и какво не трябва да прави, докато работи с гости на ресторанта.

Метод 2. Въведете комбинирани оферти или менюта за дегустация на фиксирана цена.

  • Комбинираните оферти се състоят от основно ястие и някакво допълнение на по-ниска цена. Например: „Ако платите само 15 лева, ще добавим към вашата поръчка порция шоколадова мелба с пресен ананас и малини, която струват 20 в менюто.“ За посетителя е по-изгодно, отколкото да вземе мелбата отделно. Реално допълнително предложената храна има себестойност по-ниска от посочената цена.
  • А дегустационното меню на фиксирана цена позволява на госта да опита много различни ястия и след това да избере това, което му харесва най-много. В този случай ресторантът се възползва от дегустацията (малки) порции.
  • Бизнес обядът може да бъде и своеобразно меню на фиксирана цена или опростена / намалена по обем версия на основното меню.

Метод 3. Пускайте реклами в заведението.

Ако имате монитори или екрани в ресторанта, пускайте на тях слайдшоу с красива храна и напитки, специални оферти и промоции. Ако нямате такава възможност, поставете красиви вкусни снимки в менюто. А оше по-добре е да направите и двете. Подобна реклама носи осезаеми резултати.

 

 

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни