Skip links

Пиер Троагро: „папата на френските гастрономи“

Loading

Представяме ви Пиер Троагро – един от великите френски готвачи, който създава цяла епоха.

Неговата история е фамилна, но пък със световен отзвук. Пиер Троагро, известен с мустаците и широката си усмивка, тази година на 24 септември напусна земния свят на 92 години в дома си в Кото, близо до Роан.

„Той беше гигант, равен на Пол Бокюз, с когото направи революция в кухнята“, отбелязва  Наръчникът Мишлен в Туитър.

Със своя брат Жан наследява фамилния ресторант Maison Troisgros в Роан (на френски: Roanne) през 50-те години на миналия век. А с течение на времето той се превръща в гастрономическа легенда.

Pierre Troisgros е роден на 3 септември 1928 г. в Chalon-sur-Saone. Започва да навлиза в занаята си в хотел-ресторанта на своето семейството преди да се отправи към Париж, където усъвършенства уменията си в Lucas Carton – заедно с Пол Бокюз. Двамата готвачи с течение на времето създават трайно приятелство.

След като напуска Париж, той поема семейния ресторант. Забележително е, че доста скоро вече  през 1955 г. има първата звезда на Мишлен.

Историята продължава ето така…

Поемайки ресторанта, Пиер го преименува на Les Freres Troisgros, а кухнята се променя заедно с името. Тук властват прости, но креативно смесващи вкусове, които се отличават от традиционната френска кухня. Ресторантът печели първия си тризвезден рейтинг през 1972 година. Кулинарната промяна в храната  се явява ранен предшественик на Nouvelle Cuisine. Ресторантът бързо привлича елита на висшето общество по това време – от Жак Брел до Валери Жискар д’Естен, Джони Холидей, Франсоа Митеран, Серж Генсбург …. През 1972 г. братята, управляващи фамилния ресторант, са удостоени от критиците на Gault Millau със званието „Най-добър ресторант в света“. Зашеметяващо постижение!

Синът на Троагро, Мишел, се присъединява в кухнята и помага на баща си, след смъртта на брат му Жан през 1983 г. В продължение на 13 години баща и син готвят с четири ръце и внасят нов живот в заведението.

Знаете ли че точно Пиер Троагро е автор на рецептата, станала задължителна във френската гастрономия: котлет от сьомга със сос от киселец? Успехът от този кулинарен шедьовър е такъв, че Франсоа Митеран решава с кмета на Роан Жан Ару, да пребоядиса гарата в цветове „сьомга с киселец“. Розово и зелено е странна комбинация за гара, нали?

Пиер и брат му Жан са автори на една великата книга The nouvelle cuisine, 1982 г., а по-късно на пазара се появява друга: Cuisine de famille от Пиер и неговия син Мишел.

Какво се случва в момента?

Сесар и брат му Лео, продължават възхода на гастрономическата династия. Но това не става лесно…През 2017 г. се обръща страница в сагата Troisgros, когато семейството трябва да напусне сградата на ресторанта, където започва легендата.

Следва ново начало във фамилния бизнес и пак в центъра е ресторантът. 21-ви век е по-различен и изискма нови насоки… Отминало е онова френетично, авантюристично и откривателско време на великите трима готвачи. В рамките на 3 години Франция се разделя  с  Bocuse, Joel Robuchon и Pierre Troisgros. На погребението на Пиер септември 2020 година присъстват 1500 готвачи в бели престилки, покъртителна, но впечатляваща гледка, когато си отива последният от тримата велики кулинари не само във Франция, но и в света.

Младото поколение на фамилия Троагро в лицето на Сесар и Лео  продължава да пише нови глави в семейната история, които популяризират френската гастрономия в международен план.

Никога не е късно да посетите „Къщата на Троагро“, в Руан, 87 км западно от Лион, Франция. Странното е, че независимо високия статус на ресторанта, вътре всичко е обикновено. И това не е случайно – само така може да се усети необикновеността на храната. Към ресторанта има и малък хотел с приятни стаи. Заслужава си…

Снимка:t-online.de

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни