Skip links
Порцеланови съдове

Порцеланови съдове в заведения за хранене

Loading

Порцеланови съдове в заведения за хранене – видове, изисквания и правила за работа с тях

В заведенията за хранене се използват различни видове порцеланови съдове. Формата и големината им се определя от тяхното предназначение. Представяме ви кратка класификация на често използваните порцеланови съдове.

Основни видове:

  • Чинии – за поднасяне на хляб, ястия и десерти както и за подложни чинии. В зависимост от големината биват големи/22-25см/, средни/17,19,21см/ и малки/9,11,13 и 15см/. В зависимост от формата им – супени/за супа/, приборни/за подложки/, порционни/за основни ястия/, десертни/за десерти/ и др.
  • Плата – използват се за поднасяне на предястия, гарнитури и основни ястия. В зависимост от големината им биват големи с вместимост до 10 порции/за групово обслужване/ и малки – за индивидуално обслужване. В зависимост от формата им биват кръгли, првоъгълни и елипсовидни. Използват се за подреждане на бюфет за закуска или за приеми.
  • Кани – използват се за поднасяне на гореща вода, топли напитки, сметана. Каните се различават по вместимост и биват големи, средни и малки. С голяма и средна вместимост се ползват при групови обслужвания, а някои от средните и малките за индивидуално обслужване. Каните са с капак, а в горни край с или без кант.
  • Чаши – използват се за поднасяне на различни видове топли напитки. Чаши с по голяма вместимост – за булиони и консоме. Чашите биват големи, средни и малки, като големината им се определя от тяхното предназначение. По форма биват цилиндричнии крушовидни/със или без дръжка/. Крушовидните се използват за поднасяне на турско кафе.
  • Сосиери – за поднасяне на сосове, сметана, хрян с оцет.Могат да са със или без дръжка.
  • Супници – служат за поднасяне на няколко/до 10 порции/ супа при групово обслужване. Супниците се захлупват плътно с капак, в единия край на които има отвор за дръжката на поставената в тях разливна лъжица.

Вижте още – Хронология на кулинарното изкуство ТУК.

ВАЖНО!

В тази група не влизат такива порцеланови съдове, коите не са свързани с поднасяне на храна и напитки. Например, порцеланови вази, салфетници и свещници. Те имат допълващи функции в процеса на обслужването в заведенията за хранене.

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни