Skip links
Програми за лоялност

Програми за лоялност

Loading

Компаниите в цял свят използват програми за лоялност по-често от всякога.

Те разбират важността на запазването на съществуващите клиенти и избират да въведат система, насочена конкретно към изграждането на лоялност към клиентите.

Какво точно са програмите за лоялност тогава?

Докато спецификата на всяка програма може да се различава, предпоставката остава същата. Програмата за лоялност е маркетингова система, създадена от бизнеса, която възнаграждава покупателното поведение. По този начин увеличава желанието на клиента да остане лоялен към компанията.

Програмата за лоялност може да предложи удобство, да даде отстъпка, награди или всяка друга полза, която би привлякла пак клиента.

Програмите за лоялност не са толкова скъпи, колкото изглажда на пръв поглед.

Доказано е, че запазването на съществуващ клиент е 7 пъти по-евтино от придобиването на нов. По този начин дори ресурсите, които се използват в програмата за лоялност, най-вероятно бледнеят в сравнение с разходите за намиране на нови купувачи.

За да се реализира успешна програма за лоялност на клиентите в ресторанта е добре да се направи задълбочено проучване от агенция. Има различни модели на пазара, но е важен какъв е точно ресторнатът.

Програмата за лоялност на клиентите в този случай е маркетингов инструмент, използван от ресторанта, за да мотивира клиентите за повторно използване на дадена услуга или посещение, като предлага определена вид система за възнаграждения.

Програми за лоялност на клиентите се използват от най-големите вериги магазини и ресторанти в САЩ редовно. Но такава програма е ефективна и за по-малки заведения за хранене.

Обобощено: програмата за лоялност на клиентите на един ресторант е структурирано и дългосрочно маркетингово действие. То предоставя стимули за повторно посещение на клиентите, които демонстрират лоялно покупателно поведение.

Запазването на клиентите е основната цел на програмата за лоялни клиенти. Защо?

Цената на придобиване за нов клиент често е много по-висока от разходите за отстъпки и безплатни услуги, предоставени от салона чрез програмата за лоялност на клиентите.

Събирането на данни също е важна цел на програмата за лоялност на клиентите в ресторанта. Това е полезно за създаването на ултранасочени маркетингови и рекламни програми, които трябва да доведат до спестяване на разходи.

Ето 3 съвета, които са отлични за изготвяне на проучвания за лоялност на клиентите в ресторант с цел подобряване на програмата за лоялност:

  • Използват се затворени въпроси. Започва се с опции „да“ или „не“, след което се следва логика, за да се фокусират отговорите върху услугата, обслужването на клиентите или използваемостта на уебсайта.
  • Не се пита твърде подробно в един въпрос, така клиентите се объркват. А и понякога е досадно да се отговаря на много обширни въпроси.
  • Изследва се конкуренцията на пазара – кое е различното от конкуренцията? Тоест, кое прави посещението в ресторанта различно от конкуренцията, като атмосфера, услуга качество и цена или уникален продукт. Може да има нещо специално, което да може да се използва в реклами или на фирмения сайт.

Тази програма обикновено възнаграждава лоялните клиенти с отстъпки, специални оферти, точки или специални промоции за рожден ден или имен ден.

Важно е да се разбере целевата група.

Разбирането на покупателното поведението на конкретна демографска група е един от най-важните набори от данни за научни изследвания, достъпни за маркетинговите специалисти. За да се разработи стратегически план за представяне на  услугите по начин, който създава най-оптималното покупателно поведение, трябва да се  разбере каква е целевата аудитория.

Как да задържим клиента в ресторанта?

Запазването на съществуващия клиент в този конкурентен свят е предизвикателна задача. Това изисква огромни усилия, различни маркетингови стратегии и иновативни програми за лоялност на клиентите, за да се направят клиентите щастливи и да се увеличи ангажираността им. Хенри Форд правилно е констатирал: „Не работодателят е този, който плаща заплатите. Работодателите обработват само парите. Клиентът дава заплатата.“ През последните години програмите за лоялност на клиентите се промениха драстично. Новите програми за лоялност на клиентите станаха цифрови, ефективни и уникални. Включително и за ресторантите.

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Наемане на персонал в ресторанта - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни