Skip links
Сироп от агаве

Сироп от агаве

Loading

Сироп от агаве – ето неговата тайна.

Агаве е растение от семейство Кактуси. Днес в Мексико има около 300 вида агаве. То расте и в други страни от Южна Америка, а също така се култивира по южното крайбрежие на Крим и Черноморското крайбрежие на Кавказ.

Външно листата на агаве приличат на листа от алое. При доброгледане агавето може да нарасне до гигантски размери. По традиция местните жители на южноамериканските племена събирали сок от агаве и го варели, за да имат гъст сироп. Имайте предвид, че този метод на производство обикновено не се използва в съвременното производство на сироп. Следователно вкусовите качества варират значително. Естествено приготвеното агаве обикновено има сладък, но безвкусен аромат. С многоетапна обработка във фабриката се получава по-вкусен сироп, но по-концентриран. Калоричното съдържание на сироп от агаве на 100 g продукт: 310 kcal / 1296 kJ

Културата се използва както в целулозно-хартиената индустрия, произвежда се от листата опаковъчна хартия от листа от агаве, така и в текстилната промишленост, където служи като суровина за производството на въжета.

Сироп от агаве – естествен подсладител със специфичен приятен вкус и аромат.

  • Той има благоприятен ефект върху червата, може да действа и като леко естествено слабително.
  • Някои източници твърдят, че повишава имунитета и изхвърля излишните течности.
  • Сиропът не отстъпва на този от фурми, и съдържа същото количество фруктоза като другите.
  • Има ефект на детокс – всъщност извежда редица вредни вещества от тялото.
  • Много често се консумира от хора, които искат да отслабнат, които не могат да се откажат от използването на сладкиши.

Каква е истината?

Разбира се, агавето има само косвен ефект върху загубата на тегло. Всичко е свързано с гликемичния индекс. ГИ е мярка за това колко бързо се усвоява захарта в тялото. Ето защо диабетиците трябва да избягват храни, които повишават нивата на кръвната захар твърде бързо.

Тъй като гликемичният индекс на агавето е значително по-нисък от този на захарта, то може да се използва като неин заместител. Предимството е, че човек получава по-малко калории. Освен това, с използването на чиста захар, чувството на глад идва по-бързо, тъй като бързо навлиза в кръвния поток.

Противопоказания за здравето и възможни вреди.

Не се препоръчват да го използват хора със захарен диабет. Има възможност за повишаване на резистентността на организма към инсулин. Парадоксът е, че агавето е най-добрият заместител на захарта, но диабетиците не могат да го използват поради наличието на фруктоза в него.

Хората, които не страдат от това заболяване обаче не трябва да прекаляват със сиропа. Това може да доведе до лошо храносмилане или дори алергия към агаве, да не говорим за наддаване на тегло.

Как се използва в кулинарията?

Сиропът от агаве често се използва в сладкарството като заместител на захарта. Сиропът има вкус на кръстоска между мед, меласа и карамел със зеленчуков привкус.

Сокът от агаве е идеален за приготвяне на сладки коктейли r лимонади.

Важно – имайте предвид, че е два пъти по-сладък от обикновената захар. В някои случаи са достатъчни няколко капки, за да се добави необходимата сладост към ястието. Може да служи като добавка към палачинки, вафли и напитки вместо захар.

 

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни