Skip links
Съхранение на хранителните продукти

Съхранение на хранителните продукти

Loading

Какво е важно да се знае за съхранението на хранителните продукти?

Съхранението на хранителните продукти е добре да е колкото е възможно за по-кратко време. Най-добре е ежедневно да се използват свежи продукти. Съществуват групи продукти, които в правилния момент могат да се закупят в по-голямо количество, за да се има същественo ценовo предимство за заведението за хранене. Например, не бива да се пренебрегва складовия капацитет на ресторанта и възможностите за сухо и хладилно съхранение, както и възможностите за дълбоко замразяване.

Има 3 основни начини за съхранение на продуктите.

  • В сухо състояние – 18°C
  • В охладено състояние – 18°C
  • Дълбоко замразени – 18°C

По време на съхранението хранителните продукти се променят (във физично, химично и микробиално отношение).

Ето точно какво се случва и какви са промените, които продуктите претърпяват!

  • Физична промяна: 

Тя може да настъпи следствие на прекомерна или недостатъчна влажност на въздуха и променя формата или големината, но не и химическия строеж на продуктите. Те могат да завехнат, да се спаружат или да изсъхнат, също да омекнат или станат на бучки. Важна е температурата на съхранение. При студ клетъчните стени се разрушават.

  • Химична промяна: 

Тя влияе върху свойствата (напр. мирис, вкус, цвят). Предизвиква се от ензими, намиращи се в хранителните продукти. Последиците са следните: загниване, ферментиране, кисел вкус, гранясване и мухъл.

  • Микробиална промяна:

Тя настъпва в резултат на микроорганизми, които се намират предимно върху повърхноста на продуктите. Те се размножават върху хранителните продукти и във вътрешността им. Същите, за да живеят и да се размножават,  се нуждаят от вода, светлина и топлина, както и харнителна среда. По тази причина са в състояние да направят почти всички храни негодни за консумиране от човека. Разваленото не винаги може да се усети на мирис или вкус. 

ВАЖНО!

Познанията относно това КАК, КЪДЕ и КОЛКО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО може да се съхранява един продукт, както и физическите, химичните и микробиалните промени правят възможно оптималното съхранение на хранителните продукти без икономически вреди в един ресторант. Ако хранителните продукти не се съхраняват правилно, то това води до неоправдани икономически разходи. В някои случаи е добре хранителните продукти и да се консервират.

3.88/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Кълнове и микрорастения: специфика и използване - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Страхотно списание! Необходимо, актуално, интересно! Успешна година!

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни