Skip links
Уок

Тиган уок (wok) – история и употреба

Loading

Чували ли сте за историята на появата на тиган уок (wok)?

Историята на тиган уок (wok) ни връща към древността и датира от повече от 2 000 години.
Тогавашните селяни за разпалване на огнището можели да използват само слама, която изгаря много бързо. Те изобретяват уок  – коничен тиган с тънки стени, храната в него е в самия център, възможно най-близо до топлината.
Самото име „уок“ се превежда от китайски като тиган.
Този съд за готвене придобива популярност не само поради бързината на готвене, но и поради своята гъвкавост. Тя допринася за разпространението му в северната част на Китай, след това в Монголия и Централна Азия. А по-късно и в целия свят.

Особености на тигана.

Истинският китайски уок е направен само от едно парче желязо. Защо желязо? Просто е: желязото е най-топлопроводимият материал. И задачата на уока е именно да прехвърля топлината от огъня към вашия продукт. Ето защо готвенето в него е толкова бързо: пиле, скариди, зеленчуци, юфка – всичко се приготвя за 3-5 минути. Този тиган по тази причина е тежък.

Има тигани, които приличат на уок, но не са … Керамичен, с тефлоново покритие, стилен. Само имайте предвид, че това НЕ е wok! Това е просто тиган, оформен като уок и стилизиран като него.

Принципи на готвене в уок.

В уок храната може да бъде пържена, варена, задушена,  пържена в маслена баня и задушена. Ако планирате да пържите храна в уок, изберете масло без мирис и такова, което може да се използва за пържене при високи температури. Да речем, 100% сусамовото масло не е подходящо за пържене в уок. За правилното пържене в уок първо трябва да загреете тигана добре на огъня (3-5 минути), след това да добавите олиото, да го загреете (още 2 минути) и едва след това да добавите съставките. Никога не поставяйте зеленчуци, риба или месо в студен уок – това само ще развали продукта.

Най-популярният начин за готвене на храна в wok е пържене. Стоманен уок с една дръжка работи най-добре при пържене. При него се запазва аромата, цвета, структурата и хранителната стойност на приготвения продукт.

Ако използвате тиган уок за готвене, тогава запомнете няколко прости правила.

  • Първо, трябва постоянно да премествате всички съставки, като ги разбърквате бързо на силен огън.
  • Освен това е важно да ги нарежете на равни и малки парчета, най-често се препоръчва да ги нарежете на ленти.
  • Благодарение на това храната се готви много по-бързо, само за няколко минути ще получите страхотно ястие.

Запомнете: преди да започнете готвенето, трябва да подготвите всички продукти предварително. Защо? Наистина готвенето в този тиган е много бързо и няма да имате време за нищо друго. Не забравяйте да не слагате в тигана твърде много съставки наведнъж, тъй като това ще понижи температурата и храната ще се готви, а не пържи.

Ползи при готвенето на зеленчуци и месо с уок.

  • Всички витамини в пържените зеленчуци ще бъдат запазени, защото колкото по-малко време ги държите на огън, толкова повече хранителни вещества ще останат.
  • Когато съставките в тигана се движат през цялото време, те се нуждаят от много по-малко масло, което означава по-малко холестерол.
  • Приготвените ястия в wok не са толкова мазни, колкото ако са пържени в обикновен тиган.
  • И всички сварени зеленчуци стават вкусни и хрупкави.

Всичко това важи и за месото, то също трябва да се нарязва на ивици през влакната. За да стане то по-сочно, можете да ползвате преди това маринати.

 

 

4.29/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни