Skip links

Уреди за подготовка в професионалната кухня

Loading

Професионалната кухня не може без уреди за подготовка

Ресторантите днес не са това, което бяха и в тях се отделя голямо внимание на механизацията на процеса на готвене. Реално преди да има сготвяне на храната, се извършва процес на предварителна подготовка на хранителните продукти. Днес се използва широка гама от модерни уреди, които са в помощ на готвачите.

Характерното за тях е, че работата с тях е не само бърза, но и качествена. В същото време се обработват големи количества и професионалната кухня има нужда от по-малко персонал.

Месообработващи уреди – специфика.

В менюто на повечето ресторанти има ястия с месо. Днес на пазара за този технологичен процес има уреди  като: месомелачка, колбасорезачка, банцинг за кости, машина за пълнене на месо, транжорна маса и др. Когато се купува такъв специфичен уред за обработка на месо, то трябва да се прочетат неговите технически характеристики, както и изисквания за правилна и безопасна работа с него.

Зеленчукообработващи уреди – ето основното за тях.

Всеки ресторант ползва задължително в менюто си зеленчуци и плодове. Предлагат се различни модели зеленчукорезачки, които са в помощ на готвача. Те служат за нарязване както на сурови, така и варени зеленчуци/ плодове в доста големи количества. Зеленчукорезачката е с различни приспособления и така се оформят лесно кубчета, жулиени и други форми. При работа с нея трябва да се спазват също безопасни условия за работа.

Уреди за белене на картофи се отличават с отлична функционалност.

Беленето на картофи в професионалната кухнята не е лесно, но пък с уред за белене на картофи и кореноплодни растения, процесът може да се облекчи значително. Обикновено те работят на електиричество. Професионалните картофобелачки винаги са от неръждаема стомана, която гарантира дълъг срок за експлоатация..

Блендери и пасатори – кухнята в ресторантите не може без тях.

Не си мислете, че става дума за блендер и пасатор тип хоби уреди. Това са професионални машини, които работят перфектно и са с различен капацитет. Един професионален блендер идеално може да замести ренде, месомелачка и миксер. Служи за бързо приготвяне на пюрета, сосове, смутита и мусове! Професионалните пасатори са от неръждаема стомана и по тази причина имат дълъг експлоатационен срок.

Уредите за тесто гарантират ефективен процес.

Предлагат се различни видове и те също подпомагат производствения процес в кухнята на ресторанта. например, предлагат се машини за разточване на тесто, когато има големи обеми тесто. Но най-често в професионалната кухня имат приложение планетарни и спирални миксери за омесване на тесто в големи количества. Моделите са настолни и подови, автоматични или полуавтоматични. Продават се с най- различни приставки, които маогат да бъдатизполявани според вида на тестото.

Уреди за нарязване на кашкавал и пармезан.

Такива уреди са незаменими, защото  по принцип кашкавалът трудно се реже, той залепва и лесно се деформира. С тях се постига и по-добра хигиена на продукта, без риск от вторично замърсяване.

Везни и кантари – модерни уреди, които са с прецизна точност.

Този вид оборудване определено е с високо търсене.  Има различни модели везни, които са с висока степен на точност. Електронните везни гарантират за готвачите в кухнята точен резултат.

Важно уточнение – предложените уреди за подготовка се избират според вида и капацитета на ресторанта.

Снимка:jks-tx.com

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни