Skip links
Тандур

Фурна тандур

Loading

Фурните тандур са азиатско изобрентение и тяхната употреба датира от векове.

Традиционно те са направени от глина и след това се изпичат, но съвременните модели могат да бъдат направени от керамика. Всъщност това са мобилни или стационарни фурни за печене на сладкиши. Тандурите са опасани със закрепващи метални ленти, които изпълняват подсилващи функции. В такива фурни се пекат не само сладкиши, но и месо, риба и зеленчуци. В долната част на конструкцията се полагат дърва за огрев, разпалват се, а отгоре се поставя скара за риба или шишчета за готвене на барбекю.

Ако искате да закупите тандур, проучете гамата на предлаганите продукти като марки. Има  разнообразие от модели, които се различават по размер, форма, дизайн. Като цяло конструкциите могат да бъдат разделени на два вида: стационарни и преносими. Първият вариант е инсталиран на едно място, а вторият може да се носи навсякъде и дори да се вземе със себе си сред природата. Производителите предлагат тандур с фундамент, електрически, керамичен и др. Той  се поръча с пълен набор от допълнителни аксесоари:

 • шишчета с кукички.
 • дълбока купа от неръждаема стомана с конструкция от рибена кост.
 • голяма кука за окачване на свински или агнешки бут;
 • скара за риба;
 • решетъчен рафт за няколко различни продукта;
 • лъжичка и др..

Тандур – храната с него е много вкусна.

В ориенталската фурна ястията са не само по-вкусни, но и по-здравословни. Те се вписват в много планове за здравословно хранене. И има няколко причини за това:

 • Не е необходимо да използвате допълнително масло за готвене. Целият процес е подобен на печенето във фурната.
 • Процесът на готвене е по-бърз от другите методи. Топлината обгръща продуктите от всички страни. Поради това се нуждаят от значително по-малко време за готвене.
 • По време на топлинната обработка ястията придобиват специален аромат. Ако като съставки се използват подправки, те създават уникален букет. Но това не е необходимо, защото дори естественият аромат на месо и зеленчуци става по-богат и по-изразен, което помага за повишаване на апетита. Много хора започват да обичат храни, които преди са мразели.
 • Всички съставки запазват соковете си вътре. Това се дължи на високата температура и скоростта на готвене. Месото, рибата, зеленчуците нямат време да изсъхнат. Загряват се равномерно.
 • Запазва се в продуктите по-голям брой полезни микро- и макроелементи, витамини. Това е свързано е и със скоростта на топлинна обработка. Тъй като продуктите се нагряват за кратко време, полезните вещества нямат време да се разлагат.
 • Едно от най-важните предимства на тази технология за обработка на храни е липсата на контакт с директен огън. Храната в тандура никога няма да изгори или овъгли. Върху него може да се появи най-много златиста коричка.

Съвременни модели тандури.

Съвременните тандури отдавна са престанали да бъдат екзотика. Преди в източните страни са били един от основните начини за готвене. Съвременните технологии направиха възможно изработването на мобилни керамични тандури, които практически не се различават от традиционните, с изключение на повишената лекота на работа.

При покупка се обръща внимание на следните параметри:

 • Предназначение. За какви цели трябва да използвате тандура, колко често трябва да готвите в него и къде.
 • Ширина на гърлото. Твърде тесните тандири няма да позволят вътре да се зареждат обемисти парчета месо за печене. Колко души ще обслужва тази фурна едновременно. Колко храна ще сготви наведнъж.
 • Височина на фурната с капак. Този параметър влияе върху възможността за използване на допълнителни аксесоари.
 • Тегло.
 • Дебелината на стената. От нея зависи за колко време ще загрее фурната и колко добре ще поддържа топлината дълго време.

Ако избирате от най-компактните евтини модели, тогава мобилният тандир Sarmat Nomad може да бъде най-добрият вариант. Основното предимство на тази фурна е ниското му тегло – 50 кг. Благодарение на компактните си размери се побира лесно в багажника на автомобил. Удобните дръжки улесняват преместването му, а дебелите стени задържат топлината до 30 минути след угасването на огъня.

Има и по-големи модели от 70 кг и увеличен обем. В тях се поставя много повече храна, което също е предимство. Характеристика на този модел е максималното удобство при приготвяне на шишчета. Шишчетата се вкарват в процепите, без да се отстранява капакът. Благодарение на това топлината остава във фурната от началото на готвенето на кебап до края.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни