Skip links
Добрите кадри в ресторанта

Как да наемем и задържим добрите кадри в ресторанта

Loading

Темата „Как да наемем и задържим добрите кадри в ресторанта“ е особено актуална в наши дни…

Ковид  изправи гастро бранша пред нови предизвикателаства и много  ресторанти не оцеляха. Но може би така е по-добре. От играта излязоха тези, които не можаха да се адаптират към промените на пазара.
Друго, което тази криза предизвика, е отливът на кадри. И без това положението с тях не беше розово и преди Короната. Задачата да се намери нов персонал и да се задържи стария се превърна в цел номер 1 на най-находчивите ресторантъори и тези, които знаят, че само с добри служители техния бизнес може да се развива.

Добрите кадри в ресторанта – реалност или мит?

Както можете да си представите, първите няколко седмици могат да бъдат трудни за нов служител. В най-добрия случай новият служител има добро и положително впечатление за ресторанта или хотела щом кандидатства за работа там  и може да си каже: „Чувствам се наистина комфортно тук, забавно е да се работи тук и те наистина знаят какво правят“.
Представяме ви наръчник, който да ви помогне да бъдете по-успешни с екипа си в ресторанта:

Направете работата интересна и премахнете страховете!

Няма значение дали сте новобранец или ветеран в професията – в първите дни всеки ще се чувства несигурен и развълнуван. Как въвеждате нов служител в екипа? Направете пълна обиколка на хотела или ресторанта. Покажете всички помещения и съоръжения като съблекални, обществени зони, администрация и т.н. Оставете място за въпроси и седнете с новият колега на чаша кафе и обсъдете неговите първи  впечатления. Направете подробен план за въвеждането, за да покажете какво ще бъде включено в неговото обучение през следващите няколко дни или седмици.

Обяснете какво е важно за вас (за вашият хотел или ресторант).

Каква е вашата цел? Какво е вашето > USP (уникално предложение за продажба)? Каква е фирмената ви философия? Какво описва вашата корпоративна култура?

Направете въведението в работния процес интересно.

Показвайте снимки от представителни събития във вашия ресторант в социалните мрежи и уебсайта си, подгответе презентационна папка с рекламни материали, флаери и др. Организирайте рекламни кампании.

Говорете за вашите правила и стандарти!

Кога и къде се почива? Къде може да се пуши? Какви напитки са на разположение на персонала? Какво е неприемливо за вас (напр. некоректно поведение към колеги и гости)? Как вървят бакшишите във вашия ресторант? Могат ли да се използват мобилни телефони в ресторанта или хотела и кога? Много въпроси, на които трябва да се отговори. Можете също да използвате Наръчника на служителите.

Винаги помнете: ако вие не създавате правила, новите служители ще създават свои или ще възприемат лошите навици и практики от другите!

Говорете и за забавленията!

При никакви обстоятелства не трябва да забравяте да говорите за това, което е добро за вас. Било то годишното лятно и/или коледно парти за служителите, било то възможностите за допълнителни печалби (> повече продажби с игри), било то възможностите за кариера. Би било добре да предложите добра щипка „забавление“ във времена на нарастващ недостиг на квалифицирани работници! Добрите кадри оценяват това високо.

Предлагайте обучение на персонала си!

Говорете за обучението което вашата фирма предлага. Може би предлагате месечни дегустации на вино, редовно обучение за обслужване на гости, курс за молекулярна кухня , курс по английски за целия персонал, който влиза в контакт с гостите, или, или, или. Добрите кадри очакват допълнително обучение и искат да се развиват.

Не давайте фалшиви обещания!

Не забравяйте да се въздържате и да представяте нещата по-добре, отколкото те в действителност са. Не будете надежди за краткосрочно увеличение на заплатата или повишение, ако наистина нямате намерение да го изпълните. Това бързо води до разочарование и загуба на авторитет и доверие!

Дръжте нещата под око стриктно!

Попитайте как минаха първите няколко дни. Поискайте всички липсващи данни (банкови данни, социално осигуряване и др.). Поискайте мнения за вашето меню или винена листа в сравнение с последната работа на новият колега. Уверете се, че няма още неясноти и отворени въпроси. Покажете, че новият колега е важен за вас.

След етапа на въвеждане и обучение идва етапа, в който трябва да задържите вече наетите и обучени кадри. Не забравяйте че всяко ново въвеждане и обучение на нов член на екипа СТРУВА ПАРИ! Постарайте се да задържите тези кадри.

Как да задържим добрите кадри?

  • Накарайте служителите си да се чувстват част от цялото.

Намирането и задържането на добри кадри в кетъринг индустрията е истинско предизвикателство. Тук служителите не се задържат дълго на едно място, текучеството в този бранш е нещо нормално. Въпреки това, някои много успешни ресторантьори са отключили тайните за намиране и задържане на най-добрите хора. Една от тези тайни е да накарате служителите да се чувстват като съсобственици!

  • Потърсете тяхното мнение.
Разбира се, като мениджър трябва да запазите своята независимост и в крайна сметка да вземете решението – въпреки това можете да попитате служителите си за тяхното мнение. Това засилва чувството за принадлежност към компанията. Главен готвач, например, може да позволи на своя заместник да добави отделни ястия или просто някои компоненти към дадено ястие или към новото меню. Този колега ще приготвя тези ястия с гордост и винаги ще дават най-доброто от себе си.
  • Реализирайте добрите идеи на вашия екип.

Разбира се, не винаги имате добри идеи дори и да питате много хора за мнението им. Но някои от идеите и подходите на вашите служители, със сигурност, могат да са много добри. Така че, ако някой колега измисли практично решение на проблем, приложете го и уведомете всички на кого е хрумнала идеята.

  • Разкажете своята история.

Ако ситуацията го предлага, трябва да разкажете как сте изградили бизнеса си. Определено не е било лесно и има много интересни истории за разказване. Дайте на всеки чувство за принадлежност. Освен това всеки служител ще научи нещо ново от вас.

  • Делегирайте задачи.

Да се ​​откажат от контрола не е лесно за някои хора… Но ако искате да дадете възможност на хората си да се развиват и доказват, делегирайте. Възложете някои от вашите задължения на отделни добри служители. По този начин вие самите облекчавате вашата работа и всички се чувстват оценени и сигурни в позицията си.

  • Намерете креативни начини за възнаграждение на вашите служители.

Добрите кадри са вашият най-важен актив срещу конкуренцията. Запомнете, че е много по-евтино да задържите добър служител, отколкото да намерите и обучите нов за ресторанта. Не на последно място, общият недостиг на работници прави изключително трудно намирането на добри нови хора.

И така, какво можете да направите, за да запазите хората си и те да бъдат доволни?

Наистина е просто… накарайте служителите си да се чувстват ценени… това е цялата тайна!
С правилната система за възнаграждение вие ​​показвате на хората си колко са важни за вас, показвате им уважение и признание. И в крайна сметка това е по-важно за почти всички от по-голямата заплата. Вашите кадри в ресторанта ще се радват да работят за вас и ще останат с вас за дълго време. Ето няколко креативни идеи как да възнаградите служителите си за отлично представяне:

  • Винаги бъдете готови да изненадате някого.

Наблюдавайте вашите кадри, докато се грижат за гостите. Има ли конкретно служител, който хваща окото ви? Член на персонала полага ли допълнителни усилия, за да накара гостите да се чувстват много комфортно или да изпълнява работата си по перфектен начин? Спонтанно им направете малка изненада. Например, подарете сувенир с надпис върху него: „Най-добро обслужване за гости“ или нещо подобно. Или можете да подготвите сертификати и да напишете името на колегата на тях.

  • Наградите за най-добрите в екипа в ресторанта не трябва да са големи или скъпи.

В най-добрия случай дори не струват нищо. Става въпрос за жеста, за признанието. Често фактът, че отделяте време да похвалите свой работник – да изразите своята благодарност. Това е достатъчно. Вашите хора трябва да работят упорито и много, а малко внимание наистина прави чудеса.

  • Имате ли сайт или блог? Или фейсбук страница?

Използвайте тези канали, за да представите „Служител на месеца“. Накарайте служителите си да се почувстват като знаменитости.

  • Важни са и ежедневните оперативки, срещи на персонала, обучителни събития.

Навсякъде, където се събират служителите ви, можете да похвалите някой от тях и да отбележите каква страхотна работа е свършил той/тя. Така по този начин ще насърчите останалите.

Щастливи служители = добър бизнес!

5/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Мениджър и лидер - каква е разликата? - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни