Skip links

Здравословно хранене при деца

Loading

Определено преминаването към здравословно хранене има дълбоко въздействие върху здравето на всяко дете.

Така то поддържа здравословно тегло, стабилизира настроението си, изостря ума си и подобрява концентрацията си. Здравословната диета също може да има дълбоко въздействие върху чувството за психическо и емоционално равновесие като предпазва от депресия, тревожност, биполярно разстройство, шизофрения и ADHD.

Храненето поддържа здравословния растеж и развитие на децата.

Важно е да запомните, че децата не са родени с глад за пържени картофи и пица и отвращение към броколите и морковите. Това се случва с течение на времето, тъй като те са изложени с времето на все по-нездравословен избор на храна. Възможно е обаче да бъдат препрограмирани хранителните предпочитания на децата, така че да жадуват за по-здравословни храни. Колкото по-рано се въведе здравословен, хранителен избор в диетата на детето, толкова по-лесно ще може то да се развие здравословна връзка с храната, която да му остане за цял живот.

Как децата да се научат да се хранят здравословно?

Независимо дали са малки или са в тийнейджърска възраст, децата развиват естествено предпочитание към храните, които харесват най-много. Фокусът на промяната трябва да е върху цялостната диета, а не върху конкретни храни. Децата трябва да ядат повече пълноценна, минимално преработена храна – такава, която е възможно най-близка до естествената си форма. А в същото време да консумират по-малко пакетирана и преработена храна.  Хубаво е децата да участват от малки в пазаруване на хранителни стоки и приготвяне на ястия.

Здравословната храна за деца започва със закуската.

Децата, които всеки ден се наслаждават на закуска, имат по-добри спомени, по-стабилно настроение и енергия. Те постигат по-високи резултати при изпити. Приемът на закуска с висококачествен протеин – от обогатени зърнени храни, кисело мляко, сирене, яйца, месо или риба – може дори да помогне на тийнейджърите и да отслабнат.

Готвена храна вкъщи – това също е полезно за детето.

Редовните хранения с домашна храна осигуряват комфорт за цялото семейство. Фактът, че цялото семейство ще седне да вечеря (или обяд, а защо не и на закуска) по едно и също време, всеки ден, може да бъде много позитивно за децата и да подобри апетита им за здравословни храни. Диета с високо съдържание на преработени храни, може да увеличи риска от тревожност и депресия при децата.

Ограничаване на захарта и рафинираните въглехидрати в диетата на детето – кауза с много ползи.

Простите или рафинирани въглехидрати са захар и рафинирани зърнени храни, които са лишени от трици, фибри и хранителни вещества. Става дума за бял хляб, тесто за пица, тестени изделия, сладкиши, бяло брашно, бял ориз и много зърнени закуски. Те причиняват опасни скокове в кръвната захар и колебания в настроението и енергията.

Сложните въглехидрати, от друга страна, обикновено са с високо съдържание на хранителни вещества и фибри и се усвояват бавно, осигурявайки по-дълготрайна енергия. Те включват пълнозърнест или многозърнест хляб, зърнени храни с високо съдържание на фибри, кафяв ориз, боб, ядки, плодове и зеленчуци без нишесте.

Тялото на детето получава цялата захар, от която се нуждае, естествено от храната. Добавената захар просто означава много празни калории, които допринасят за хиперактивност, разстройства на настроението и увеличават риска от затлъстяване, диабет тип 2 и дори суицидно поведение при тийнейджърите.

Как да се намали захарта при здравословно хранене?

Диетолозите са на мнение, че приемът на захар за деца трябва да бъде ограничен до 3 чаени лъжички (12 грама) на ден. Големи количества добавена захар могат да бъдат скрити и в храни като хляб, консервирани супи и зеленчуци, замразени ястия и такива от вериги за бързо хранене. И най-вече в подсладените газирани напитки, които децата обожават. Но не бива да се забраняван изцяло сладкишите. А пък кофеинът от кола, енергийни напитки или напитки с кафе може да предизвика тревожност при децата и да влоши чувството на депресия.

И дали мазнините са вредни за децата?

Те се нуждаят от здравословни мазнини – и то много – в диетата си. Здравословните мазнини помагат на децата да останат сити, да се концентрират по-добре и подобряват настроението им.

  • Здравословните мазнини са следните: мононенаситени мазнини от зехтин, авокадо, ядки (като бадеми, лешници и пекани) и семена (като тиква, сусам). и полиненаситени мазнини, включително Омега-3 мастни киселини в мазни риби, като сьомга, херинга, скумрия, аншоа и сардини или в ленено семе и орехи.
  • Нездравословните мазнини са рискови за децата.
  • Транс-мазнините също носят риск за здравето. Те се съдържат в някои видове маргарин, крекери, бонбони, бисквитки, закуски, пържени храни, печени продукти и други преработени храни, направени с „частично хидрогенизирани“ растителни масла. Никое количество транс-мазнини не е безопасно.

Децата е нужно да консумират много пресни плодове и зеленчуци. Хубаво е те да са сезонни. Важно е как ще бъдат поднесени на детето, за да може то да ги хареса и да протяга ръце към тях.

Темата за „Здравословно хранене при деца“ е много обширна и важна. Ако статията ви е харесала – споделете я в социалните мрежи.

 

3.75/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Здравословно ли е киселото зеле? - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни