Skip links

HACCP

Пътеводител в света на гастрономията

HACCP система

HACCP

HACCP система е съкращение за Hazard Analysis and Critical Control Points, което може да се преведе като „Анализ на риска и контрол на критичните точки“.

Това е система за контрол за осигуряване на качеството във всички производствени процеси, свързани с храната – от производството до разпределението и съхранението. Концепцията HACCP е разработена през 1959 г., когато на американската фирма The Pillsbury Company е възложена поръчка от космическата агенция НАСА да произвежда подходяща за космоса храна за астронавти. Тя е трябвало да бъде сто процента безопасна. Codex Alimentarius, публикуван от Организацията на ООН по храните и земеделието (ФАО), също препоръчва използването на концепцията HACCP от 1993 г. насам.

Къде намира приложение?

Въпреки че тази система за контрол се използва в хранително-вкусовата промишленост, то методологията и преподаването, могат да бъдат приложени в голямо разнообразие от други области. Буквално навсякъде, където контролът на риска от околната среда играе важна роля. Целта на систематичната HACCP концепция е да записва съществени рискове и да гарантира как те могат да бъдат избегнати.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни