Skip links

Български сортове грозде

Loading

Български сортове грозде – какво е характерно за тях?

Гроздето е сред най-популярните плодове в света. Това се дължи на вкуса, структурата, аромата и разнообразието му. Освен че то съдържа много важни за организма хранителни вещества, семената му са полезни и за здравето. Теспомагат за намаляване на възпалението и предотвратяват появата на някои очни заболявания, причинени от диабет.

Гроздето е отличен източник на фитонутриенти, главно феноли и полифеноли, но съдържа и други важни витамини, като: тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, минерали (калий, калций, магнезий, фосфор и натрий). Този плод също има високо съдържание на вода, което помага да се поддържа тялото хидратирано. Освен това съдържа и диетични фибри, здравословни въглехидрати, антиоксиданти, но и умерено количество протеини. Гроздето има и флавоноиди, които заедно с антиоксидантите придават цвета му. Двата основни вида антиоксиданти в гроздето са ресвератрол и кверцетин. Тези две съединения неутрализират въздействието на свободните радикали, които застрашават тялото и стимулират вредното въздействие на холестерол (LDL) на артериите. Също така, двата антиоксидантни флавоноида са с детоксикираща роля, спомагайки за филтрирането на токсините от тялото.

Често срещани български сортове грозде

Някои сортове българско грозде са по-често срещани, а други – са по-редки. Ето кои са особено популярни у нас:

  • Мавруд – това е  традиционно винено  грозде, отбелязва се, че е висококачествен сорт. 
  • Памид – често срещан български сорт, който се използва за консумация и вино.
  • Мелнишка лоза – става дума за сорт грозде, койте вирее в Югозападна България. То зрее много късно.
  • Руен – невероятен хибриден сорт  на база Широка мелнишка лоза и Каберне Совиньон.
  • Гъмза – точно обратното е винен сорт  от Северозападна България. Това грозде също късно зрее. 
  • Димят – е един от старите български сортове грозде, като се среща около Черноморието. Служи за производсвото на  бели вина и  коняк. С
  • Мискет – местен български сорт с широко разпространение и много добра родовитост. Ползва се за производство на бели вина и директна  консумация.
  • Ранна мелнишка лоза или Мелник 55  – доста известен сорт от района на Сандански и Катунци.

Някои традиционни сортове грозде, които рядко се срещат в лозовите масиви са: Орлови нокти, Лисича опашка червена, Кехлибар, Кокорко, Султанка и Риби мехур. От десертните сортове се произвеждат мъстеница, грозденица, стафиди, компоти, сладка, а гроздовият сок (шира) се използва в основата за производство на рачели.

Българските сортове грозде са качествени и от тях се произвеждат изключително добри реколти вина.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни