Skip links
клиенти в ресторанта

Защо повечето клиенти не се връщат в ресторанта

Loading

Колко важни са редовните клиенти в ресторанта?

Нека започнем темата за редовните клиенти в ресторанта с малко статистически данни, за да ви помогнем да разберете важността на това.

Въпреки че статистически погледнато, средностатистическият ресторант има само около 15% редовни гости, те са отговорни за повече от една трета от продажбите. Редовните гости плащат повече от еднократните гости. Водят приятели със себе си и винаги препоръчват ресторанта на други. Те са най-добрият ви „мениджър продажби“. И това също, без да се налага да им плащате за това.

Американско проучване сочи, че увеличаването на дела на редовните гости само с 5% може да доведе до скок на печалбата от 25-75%! Тези гости са гръбнакът на вашето заведение. Надяваме се, че това илюстрира тяхната важност. Сега нека поговорим за това защо посетителите няма да посетят ресторанта ви отново …Защо клиентите не се връщат…

Ето 5 възможни причини, поради които имате малко гости в ресторанта:

1. Лошо и грубо обслужване

Конкуренцията е жестока… така че защо трябва да се оставяте да ви обслужват зле? Имате достатъчно избор и със сигурност ще намерите приятен ресторант с внимателно обслужване. Това налага извода, че трябва да обучите служителите си по възможно най-добрия начин. Те са лицето на вашия бизнес. Следователно вие сте отговорни за това дали гостът се чувства комфортно или не.

Не позволявайте на гостите в ресторанта да чакат ненужно дълго за храната си! И ако отнеме повече време, подходете проактивно към тях и се извинете, преди да решат да си тръгнат гладни.

Предложете еспресо след хранене като малка компенсация и със сигурност ще намерите нови приятели.

2. Ниско качество на храната

Винаги  вкички гости в ресторанта очакват добро качество на ястията и напитките. Затова им предлагайте само най-доброто – разбира се, съобразено с вашето меню.  Гостите също са готови да платят малко повече за отличното качество.

И обратното… ако използвате евтини основни съставки и имате високи цени, посетителите ще се почувстват заблудени. Това няма да продължи дълго. Гостите в ресторанта няма да се върнат пак.

3. Грешно съставено меню

Трябва да се адаптирате към днешния ден! Независимо дали сте фен или не, просто няма как да заобиколите вегетарианските опции или ястията без глутен. Винаги помнете правилото:стръвта трябва да харесва на рибата, а не на рибара!

4. Лоша хигиена

Разбира се, че клиентите искат да се чувстват комфортно и безопасно в ресторанта. Но ако той изглежда мръсен или неподдържан, ще загубите посетителите си. Чистотата е много важна. Мнозина си правят изводи и за хигиената в кухнята от чистотата в салона или тоалетните.

Почиствайте не само масите, столовете, пода, но и паяжините на тавана и в ъглите.

5.Лоша репутация

Недоволните гости в ресторанта често споделят лошия си опит в социалните мрежи. Така хиляди хора могат да видят лошата оценка. Това е антиреклама. Винаги нещо може да се обърка. Но зависи как ще се справите с него. Можете също да превърнете оплакването в нещо положително. Но това е истинско изкуство.

 

 

4.44/5 (18)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Коледа идва .... - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни