Дъски за рязане в кухнята

Дъски за рязане

Дори и в професионалната кухня всеки готвач ползва дъски за рязане.

Малцина се замислят как да изберат правилната дъска за рязане, а това е много важно. Дъските за рязане се различават по цвят, форма, материал.

Какви са общите препоръки относно избора на дъски за рязане? Колкото и странно да звучи на пръв поглед, най-важно е дъската за рязане да издържи дълго време и да не натрупва патогени в себе си, което изисква:

 • винаги да се дезинфекцира повърхността , за да се премахнат опасни микроби. Може да се ползва оцет или разтвор на сода за хляб. За пластмасовите и стъклените дъски е добре да бъдат почистване с много топла вода и препарат или сапун;
 • дървената дъска не се оставя на влажно място, като сушилня, в противен случай кухненският елемент може да се влоши поради висока влажност;
 • не се препоръчва използването на стъклени дъски за рязане на месо, тъй като остават разрези по повърхността;

Правилен избор на дъски за рязане.

В професионалната кухня трябва да има дъски за рязане за отделни продукти, за да се избяга кръстосаното замърсяване. Например за зеленчуци, плодове и сурови храни, отделно за рязане на риба и месо. Не е хигиенично да се използва само една дъска. Например месото може да е с патогенни бактерии, салмонела, която живее на повърхността дълго време. Ако върху такава дъска се режат след това плодове или зеленчуци, опасните микроорганизми ще бъдат в човешкото тяло, което може да доведе до инфекция или заболяване.

Цветово разделение на дъските.

Наличието на многоцветно оборудване не е прищявка на готвача, а спада в графата добри хигиенни практики, стандарт HACCP. Принципът на разделяне е прост:

 • суровите храни не трябва да се обработват на същата дъска както суровите;
 • месото, рибата, домашните птици трябва да се режат отделно, за да се предотврати кръстосаното замърсяване и миризма от други продукти.

Резултатът е спазване на хигиенните стандарти, комфортна работа на персонала, безопасни и вкусни ястия за гостите. Цветовете на дъските могат да бъдат определени от всеки ресторант индивидуално. Ето един пример за възможното им разделение:

 • Жълто – за сурово птиче месо
 • Червено – за сурово месо
 • Бяло – за млечни продукти
 • Зелено – за зеленчуци
 • Синьо – за морски дарове

Препоръчват се да са от пластмаса, тъй като този материал е доста лек, но издръжлив. Трудно се надрасква, и не затъпява острието на ножа. Пластмасовият инвентар абсорбира миризми и влага по-малко от дървото.

Видове материал за изработка на дъските за рязане.

От материала зависи тяхната издръжливост и безопасност в процеса на работа.  По тази причина най-добри са тези материали, по чиято повърхност не са задържат патогенните бактерии, ножът не се затъпява и липсва  деформация от влага и висока температура. Добре е и да не абсорбират миризми от храната. Ако дъската отговаря на този критерии, то тя ще служи дълги години. Най-често срещаните материали за дъски за рязане са пластмаса и дърво. Разбира се, всеки материал има своите предимства и недостатъци, които дават характеристиките на продукта.

 • Дървената  ще издържи дълго време, освен това е безопасена за здравето,но не е подходяща за работа в професионалната кухня. Използва се предимно за рязане на хляб и то най-често от гостите на бюфета.
 • Дъските от пластмаса са предпочитани за риби и морски дарове, защото не абсорбират неприятната миризма от тях. Освен това някои, като Fish Fillets, имат специален детайл – щипка, която притиска опашката на рибата. Това е удобно, когато трябва да се реже риба.
 • Предлагат се дъски за рязане от камък, бамбук, стъкло също. Някои са със специално антибактериално покритие и неплъзгаща се основа, което е много практично.

Всички дъски за тази цел са с различна форма и размер, но обикновено са правоъгълни и с ергономичен дизайн. В някои случаи се ползват и като декоративен елемент в ресторанта, ако са с дърворезба, декорации или декупаж.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:
Видове картофи и приложение в кухнята

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята Картофът [...]

1 Comment

Ресторант с молекулярна кухня

Ресторант с молекулярна кухня – как да го организираме? Молекулярната кухня все още е нискоконкурентна [...]

Българска традиционна великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика. През годините [...]

Как се изготвя меню за ресторант

Как правилно се изготвя меню за ресторант? CHEF & GASTRO е проект, който има за [...]

1 Comment

Защо пикантните храни са предпочитани?

Защо пикантните храни са предпочитани? Пикантните храни са сред най-популярните  в много страни. Те се [...]

Масла и мазнини при готвене: специфика

Какво трябва да се разбира под масла и мазнини… най-общо казано липиди в процеса на [...]

2 Comments

Компостиране в ресторанта: приоритет 1

Компостиране в ресторанта – защо все по-често е актуален въпрос? Компостиране в ресторанта: това не [...]

2 Comments

Как да изберем POS система за ресторант

POS система за ресторант – днес ви предлагаме 7 съвета за намиране на правилния ресторантски [...]

Едно мнение за “Дъски за рязане в кухнята

 1. Връзка към: Европейски или японски ножове - CHEF & GASTRO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.

[]