Skip links

Как Ева Кирова „готви“ вкусни картинки

Loading

Днес специален гост на нашия сайт Шеф и Гастро е Ева Кирова, автор на вкусни картинки.

Коя е Ева Кирова? Тя  е само на 34 години и е завършила Художествената гимназия в София и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Педагогика на изборазителното изкуство“. По-голямата част от кариерата й обаче е преминала в сферата на маркетинга и търговията. Ева Кирова има две сладки дъщерички на  5г. и на  1г. както и съпруг, който смело опитва всичките й рецепти. Ева е позитивна, усмихната, забързана и наистина твори прекрасни неща. За мен беше истинско худоволствие да разговарям с нея. Вярвам, че читателите, когато прочетат интервюто също ще усетят творческата й натура и ще се потонят в нейния кулинарен свят.

Мирослава Петърчева

Здравей, Ева, радваме се, че се съгласи на това интервю за нашия сайт! Кога и как разбра за скрития художествен талант в себе си?

Талантът го откриха моите родители, а също и учителите ми в Художествената гиманазия преди много, много години. Само че през последните години се бях постарала да го заровя доста на дълбоко. Шегувам се…. Просто по образование съм художник, но животът ми така се стече, че никога не съм работила в тази сфера, а дори след университета бях спряла да рисувам.

Защо избра точно кулинарната тематика за своите творби?

В момента съм по майчинство и наред със сменянето на памперси и подреждането на играчки, голямата част от времето ми минава в готвене или в плануване какво да сготвя. Особено заради пандемията през повечето време всички сме си в къщи и изхранването на семейството се оказва сериозен ангажимент.

В малкото си свободно време пък исках да се върна към рисуването, понеже отдавна изпитвам нужда да се изразявам по този начин, по който така или иначе мога най-добре. И така ежедневните битовизми и вечерните ми опити за разпускане, някак неусетно се смесиха и започнах да рисувам това, което така или иначе през деня най-много „тормози“ ума ми – различни идеи за ястия.

Първите ми рисунки си бяха нещо като „разгрявка“, защото отдавна не бях рисувала и не ги приемах много сериозно. Близките ми, обаче доста се ентусиазираха и изведнъж много от приятелите  и познатите ми започнаха да ми поръчват да им „сготвя“ различни картинки, с които да украсят кухните и трапезариите си.

А как би определила стила си, какви средства и техники използваш?

След толкова години, в които не бях рисувала, все още търся точния си стил и не мога да го определя дори и след цяла поредица от успешни рецепти. Това, в което съм последователна, е вниманието към детайла. Обожавам процеса на завършване на всяка картина. Тогава, когато постепенно нанасям детайлите по всеки елемент и тя от бледа скица се превръща в цялостно изображение.

По отношение на техниката винаги си скицирам проекта с моливи. След това рисувам с акварелни бои и завършвам тънкописци, които помагат да се пресъздаде и най-дребния детайл.

Всъщност, Ева, ти наистина обичаш да готвиш и се стараеш много… Коя ти е любимата рецепта?

Да, аз вече споделих, че ми се налага да готвя често, но това хич не означава, че обичам да го правя. Хахаха! Шегувам се… Истината е, че обичам да готвя и по-точно да експериментирам с нови и разнообразни ястия. Не винаги ми се получават новаторските рецепти, но пък на визия поне успявам да ги докарам. Трябва да отбелeжа все пак, че от картинките, които съм нарисувала досега, всички съм ги сготвила и то успешно. Така че, илюстрираните ми рецепти не са само за красота, но са и изпитано функционални. Най-любимите ми ястия са вече на моите вкусни картинки.

Според теб българинът спазва ли принципите на здравословното хранене?

Все повече хора обръщат внимание на това с какво се хранят и до колко продуктите, които купуват са най-малкото качествени, ако не полезни.  Има, разбира се и такива, които прекаляват във вманиачаването по здравословното хранене, но по-лошото според мен е, че много хора се образоват за диетата си от съмнителни и недоказани източници.

За мен здравословното хранене включва равномерния и редовен прием на всички полезни хранителни вещества, които природата е създала. Някои течения по отношение на ограничване на една или друга група храни са ми чужди и странни. Според мен важното е да се храним разнообразно и с мярка.

Нека се върнем пак към твоите малки вкусни картинки, както ти ги наричаш! Кое те вдъхновява, когато ги изработваш? Обясни ни магията на процеса!

Най-голямата магия на процеса се изразява в това да опазя бебето да не ми разлее боичките върху картината. Иначе когато започвам с рисуването на всяка нова рецепта, още в самото начало нямам търпение да я завърша, защото знам, че ще е цветна и ще носи настроение. Точно това се опитвам да предам върху хартията: наслада за окото, която по принцип, човек би изпитал от даденото ястие с небцето и обонянието си. Това ме вдъхновява – идеята, че всеки, който гледа вкусната картина, ще усети емоцията, която съм вложила и ще му стане леко и шарено на душичката.

Има ли заведения за хранене, които вече са проявили интерес към тях? Ако има, разкажи ни повече!

Има, да. Знам, със сигурност, за две заведения, които са закачили мои рецепти – едното е във Велико Търново, а другото – в Хасково. Това, което особено ме прави щастлива е, че много българи живеещи в чужбина се свързват с мен, за да си поръчват рецепти на традиционни наши ястия. Изпратила съм вече няколко вкусни картинки с баници и шкембе чорба в Испания и Великобритания.

Приемаш ли специални поръчки, например, за декорация на ресторант и за колко време би се справила с такъв проект?

Приемам. В интерес на истината, вече имам няколко предложения за илюстриране на различни видове хранителни продукти, но ще видим как ще се развият проектите. Всичко зависи от това колко съм заета с поетите вече ангажименти, но и аз по принцип съм малко перфекционист в тази насока и винаги се старая да изпреварвам сроковете, които сама съм си ги поставила. За момента първостепенна задача ми е да изпълня всичките поръчки, които ме затрупаха за подаръци покрай Коледните празници.

Ева, радваме се, че беше наш гост, нека завършим интервюто с пожелание от теб за нашите читатели за коледните и новогодишните празници.

Казват, че животът е такъв какъвто го виждаме, така че гледайте на него само от хубавата му страна. Пожелавам, топли, уютни и по-усмихнати празници на всички! И по-вкусни, разбира се.

P.S. Благодарим на Ева Кирова за интервюто, никога не е късно да преоткриеш себе си, да се развиваш. А ТУК може да разгледате нейната вкусна картинна галерия във Фейсбук.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни