Skip links
Интервю за работа

Интервю за работа – забравете за тези изрази

Loading

Ако ви предстои интервю за работа, то тази статия е точно за вас.

Ето кои пет израза могат да ви накарат да звучите непрофесионално в интервю за работа.
Може да се наложи да промените начина, по който говорите за себе си на интервюта за работа. Защо? Изненадващо е, че толкова много квалифицирани кандидати се провалят в интервюта поради начина, по който представят уменията си или говорят за своя опит.

5 израза, които трябва да избягвате да използвате в интервю, за да излезете едни гърди напред.

„Знам, че не съм най-квалифицираният човек за тази работа, но …“

Внимавайте да кажете това, особено ако променяте кариерата си или кандидатствате за роля, която е извън зоната ви на комфорт. Може би си мислите, че тези думи показват, че сте честни, скромни и за вас е чест да да дадете това интервю. Но казвайки този израз, то вие намалявате своята стойност. Ако кажете на интервюиращия, че не вярвате в себе си, че сте квалифицирани за ролята, те ще ви повярват, ясно е, че не сте уверен и не сте достоен кандидат. Трябва да използвате думи, за да покажете, че сте достатъчно квалифициран, така че не давате причина да мислят от другата страна по друг начин. Вместо това подчертайте преживяванията, историите и проектите, върху които сте работили, които показват способността ви да се отличите в своята работна позиция.

„Нямам много опит с това, но …“

Въпреки че този израз е подобен на предишния, може да се изкушите да го използвате, ако интервюиращият попита за конкретно умение. Всяко съмнение в собствените умения е пагубно. Вместо да се дисквалифицирате, покажете опита и уменията, които имате. Или просто подчертайтер как вашият опит ви е подготвил за това ново предизвикателство.

„Хммм, ами, като…“

Може дори да не забележите, че използвате думите „като“, „ами“ и „хмммм“ в отговорите си, но използването на тези думи за попълване, докато говорите за себе си, може да създаде впечатлението на интервюиращия, че не сте 100% уверени в това, което сте в действителност. Те също така може да снижат  вашия професионализъм. Разбира се, когато сте нервни и подмишниците ви се изпотяват, може да е трудно и всякакви паразитни думи се изплъзват. Но един полезен съвет  – просто говорете малко по-бавно и правете пауза между изказванията си. Това ще ви помогне да звучите убедително.

Вижте още: „Как да вдигнете печалбата на ресторанта?“

„Какво прави нашата компания?“

Ако още не знаете какво прави компанията, преди да влезете в интервю, тогава вероятно не знаете как да задоволите нейните специфични нужди или да разрешите проблемите им. Това не само ви кара да се окажете неквалифицирани, но също така е червен флаг за интервюиращия. Компаниите искат да наемат хора, които са развълнувани от ролята и организацията, а непознаването дори на основни факти за компанията показва липса на истински интерес към нея. Така че, отделете малко време не само да анализирате описанието на длъжността за работа, но и да прочетете за компанията или фирмата, в която искате да работите.

„Ние…“

Не трябва постоянно да използвате „ние“ в интервюто, когато споделяте предишен опит. Подчертайте своя индивидуален принос и не казвайте „ние“, когато описвате постиженията си. Това подкопава вашия опит и квалификация. Самият интервюиращия ще се запита дали можете да се справите с ролята, за която кандидатствате. Просто идентифицирайте вашите конкретни резултати и въздействието, което сте оказали, и след това подчертайте това в интервюто за работа с увереност. Не прекалявайте и с местоимението „аз“, за да не прозвучите самодоволно.

 

 

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Устойчиво управление на персонала - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни