Skip links
POS система за ресторант

Как да изберем POS система за ресторант

Loading

POS система за ресторант – днес ви предлагаме 7 съвета за намиране на правилния ресторантски софтуер

Знаете ли колко е важно да имате добра POS система за ресторант? Повечето от бъдещите ресторантьори често започват своят бизнес с идеалистична идея или просто с желание за себереализация. Обикновено в началото се пренебрегва, че целта на една компания е доста тривиална. Всеки иска тя да носи печалба. Именно тук идва нуждата от рентабилна касовата система, която е незаменима за всеки ресторантьор.

Пари в брой? В 21-ви век?

Това вече звучи демоде и отнема много време. Но темата не бива да се подценява. Chef and Gastro предоставя на собствениците и управителите на ресторанти практични седем съвета в тази насока. Ето на какво да обърнете внимание при избор на POS система за ресторант.

1. Бъдете от сигурната страна:

Данъчните проверки могат да бъдат скъпи. Почти всички приходи на бизнеса в ресторанта се осчетоводяват през касата. Поради това законовите изисквания към POS системите са високи. Касов апарат, който не отговаря на закона, може да бъде наистина скъп. Това важи особено на фона на възможноста за манипулации:

  • неправилна документация,
  • грешни осчетоводявания,
  • технически грешки и други.

Така се стига до глоби за хиляди левове по време на данъчната проверка. Качествената  POS система за ресторант трябва също така да гарантира законоустановения период на съхранение от десет години. Както и електронно записаните процеси трябва да бъдат електронно достъпни през този период.

2. Касов апарат:

Става дума за наистина верен приятел и помощник в счетоводството. Правните аспекти са едната страна на касовата система, другата е свързана с опростяването на счетоводството. Електронният касов апарат избягва планини от хартия. Благодарение на експорта на DATEV, всички резервации завършват директно при данъчния консултант. Оценки като Z доклада спестяват много време. Бързо може да се види както кой продукт е популярен и се продава най-добре, така и кой трябва да бъде изваден от менюто и системата.

3. Лесно използване:

Използването на POS система за ресторант е кошмар за някои ресторантьори и обслужващия персонал. Нищо чудно, защото много от касите в ресторантите са толкова трудни за използване. Дори и периодът на обучение изглежда безкраен като грешките в работата са буквално неизбежни. Следователно потребителското изживяване определено трябва да бъде включено в решението за покупката POS система за ресторант. На фона на голямото текучество на служители е важно периодите на обучение със софтуера е нужно да са кратки.

4. Ясно картографирайте процесите:

Когато се използва правилно, касовият апарат оптимизира и ускорява много процеси: от поръчка до комуникация. Например, приетите поръчки могат да бъдат изпратени директно до различни принтерни станции на бара и в кухнята. Елиминирани са дългите разстояния и гостът получава поръчката си по-бързо. В същото време обслужващият персонал печели време да се посвети на госта. Резултат: повишава се удовлетворението и продажбите чрез допълнителни продажби. Ясните процеси също опростяват комуникацията между сервитьора и кухнята. Това гарантира по-спокойна атмосфера сред служителите.

5. POS системата за ресторант да е под ръка:

Ако сме честни, никой не иска да сменя POS системата по средата на деня, защото вече не пасва. Следователно гъвкавостта, адаптивността към различни нужди и бъдещата сигурност са решаващи критерии за избор на POS система за ресторант. Касовият апарат е добре да ви гарантира широк спектър от процеси: от чисти операции на касата до големи кетъринги за събития с план на масите за сервиране и различните станции. Интегрираните услуги като управление на стоки и модерни опции за безкасово плащане и безконтактно плащане с NFC придобиват все по-голямо значение. Добрият POS доставчик непрекъснато развива своята система, за да е актуална.

6. Пазете се от разходни капани:

Определено самата специфика на POS системата влияе върху ликвидността на фирмата. Много добре е да се ползва като абонаментна услуга с месечни такси и с ниска първоначална инвестиция. По този начин не е нужно да инвестирата голям капитал. Такива модели са също много привлекателни от данъчна гледна точка, защото разходите за тях могат да бъдат постоянно приспадани. Въпреки това, дори и със специализиран касов апарат, една атрактивна оферта може бързо да се превърне в истински разходен капан с времето.
POS системите трябва да бъдат правилно програмирани от добър специалист, за да започнат да работят. Тук дебнат допълнителни разходи, които могат да възникнат отново при всяка промяна. Ако актуализациите не са включени в набора от услуги, то касовият апарат не е актуален и следователно неработещ на 100 процента.

7. Лично отношение към всяка касова бележка:

Малкият бонбон, който се даваше на госта с касовата бележка, вече е излязъл от мода… Днес самият бон става бонбон и визитната картичка на ресторанта. Започвайки със стилно брандиране със собствено лого, малките усмивки се предлагат като отстъпка – като „най-симпатичен гост“, „най-добрите деца“. А защо не касовата бележка да е един вид ваучер за следващо посещение? Например, към следващото кафе има малко парче сладкиш. Тук няма ограничения за креативността. По този начин ресторантьорите могат да извлекат най-доброто от своята POS система за ресторант.

 

4.6/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни