Skip links
Карвинг инструменти

Карвинг инструменти в професионалната кухня 

Loading

Карвинг инструменти – защо се ползват в професионалната кухня?

Статията предоставя изчерпателна информация за ролята и спецификата на карвинг инструментите.

Ако още се двоумите за значението на термина “карвинг”, то нека ви подскажем, че става дума за оригинално и красиво изрязани плодове и зеленчуци. Те често са акцент на бюфет или на сватбена трапеза. Това се постига със специални ножове за рязанен и белачки. Те се ползват точно за обработка на зеленчуци и плодове като цветя, фигури и др. Също с тях се постига симетрия при нарязване на месо, кашкавал и  т.н.

История на появата на карвинга в кухнята.

Има спор коя е неговата родина, везните клонят между древен Китай и Тайланд. Но по принцип се свързва с Изтока. Има различни хроники и легенди, които описват точно първите произведения, направени от плодове и зеленчуци. Изкуството да се изрязват елегантно плодове и зеленчуци наистина изисква изключително майсторство.  В Япония карвингът се нарича Mukimono. Колкото и странно да е за нас европейците днес това основно умение трябва да притежават всички обучени японски готвачи.

Какво е нужно за карвинг?

Две неща – зеленчуци или плодове, които са се обработват и специални ножове. И майстор, който може да превърне, например, една обикновена ябълка в роза. Ефектът се подсилва от правилния избор на храните. Те трябва да са снасирени колоритни цветове и плътна текстура. 

Изисквания към инструментите за карвинга.

 • Те трябва да се отличават със здравина и гъвкавост, за да може да се работи лесно с тях. Качествените инструменти са изработени от стоманата с примеси на малко никел и манган.
 • Карвинг майсторите смятат, че има 13 вида инструменти за изрязване, но понякога и с по-малко може да се направят красиви фигури.
 • По принцип освен ножове с прав ръб, често се ползват извити и V-образни ножове. Винаги трябва да се внимава много при рязане, защото има риск от наранявания. Обичайно е да се ползва кърпа или ръкавици, за да не се стига до инциденти.

Основна класификация на инструментите за карвинг.

 • Ножове

Категорията включва остри ножове, дължината им варира от 20 до 38 см. Те са с по-тънко острие и така се правят лесно разфасовки на продуктите. С най-високо качество са тези от Япония. 

 • Белачки

Те се използват за направа на гарнитури и по тази причина са с фин режещ край. Специалистите могат с тяхна помощ да оформят характерни орнаменти.

 • Лъжици за дълбаене

С тях се работи бързо, когато е нужно да се постигне вътрешен обем.

 • Ножове инжектори 

Те служат за пробиване на отвор в зеленчуците или плодовете. При тяхната употреба трябва повишено внимание.

Карвингът днес!

Издълбаването и нарязването във форми на плодове и зеленчуци не е ново явление, а нещо, което се случва от стотици години. Дори днес може да се види на закуска на блок маса и бюфети. Дългите, тънки и гъвкави kfgfle са предназначени още за порциониране на големи парчета меса и го правят по супер елегантен начин.  Въпреки че няма да се използват всеки ден, тези инструменти  вършат перфектна работа за нарязване на коледна пуйка, великденска шунка, гърди на скара или дори цяла сьомга.

Освен че продуктите са красиви и оригинални, те изглеждат по-привлекателни преди да бъдат консумирани. Интересно е също, че се провеждат различни международни карвинг конкурси, в които участват хора от целия свят.

Снимка: www.k1malls.com

Споделети тази статия, ако Ви е допаднала в социалните мрежи, с бутоните по-долу.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Icehotel - зимна приказка и вкусна храна - Chef and Gastro
  Permalink
 2. Бюфет за събития: организация - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни